Bytesrätt

En del butiker erbjuder bytesrätt om du köpt en vara men ångrar köpet. Bytesrätt innebär att du kan lämna tillbaka varan och välja en annan likvärdig vara istället.

Det finns ingen lag som ger dig rätt att byta varan om du ångrar ditt köp när du handlar i en butik. Men det finns många varuhus, affärskedjor och enskilda affärer som tillämpar bytesrätt utan att du behöver be om det.

Bytesrätt betyder att du får byta till en annan vara eller ett tillgodokvitto

Bytesrätt kan betyda att du får välja en ny vara för samma belopp som det köp du ångrat eller att du får ett tillgodokvitto på samma belopp. Du får alltså inte tillbaka de pengar du betalat.

Vill du ha bytesrätt när du köper en vara bör du fråga i butiken när du handlar, om du kan få byta varan. Fråga alltid vilket datum som du senast måste byta varan. Spara alltid kvittot.

Bytesrätt vid rea

Det står ofta "Reavaror bytes ej" i affärerna, vilket är lätt att missförstå. Självklart har du rätt att klaga på en reavara om det är något fel på den, men du har ingen laglig rätt att byta varan om du ångrar ditt köp utan att det är något fel på varan.   

Skillnad på bytesrätt och öppet köp

Öppet köp är när du ångrar köpet och får pengarna tillbaka istället för en annan vara. Läs om öppet köp under rubriken öppet köp i menyn till vänster.

Skillnad på bytesrätt och ångerrätt

Ångerrätt har du bara om du handlar på distans. Läs mer om ångerrätt under rubriken ångerrätt i  menyn till vänster.

Var den här artikeln till hjälp?

Motivera gärna ditt val (ej obligatoriskt). Meddelandet är anonymt och kommer inte att besvaras.

Antal tecken kvar: 200
Senast granskad:  2013-05-13
Rapportera fel:  Maila webbredaktionen