Information till Spanairs drabbade resenärer

2012-01-30

Spanska flygbolaget Spanair har sedan i lördags ställt in alla sina flygningar. Om du har en flygbiljett med Spanair som du inte kan använda kan du eventuellt få pengarna tillbaka eller en ny resa. Det hänger på vilken typ av resa du har köpt och hur du har betalat den.

Reguljärbiljett

Om du endast har köpt en flygbiljett direkt av Spanair gäller inte resegarantilagen. Du kan alltså inte begära pengar tillbaka via resegarantin. Du hittar mer information om av vad du kan göra på Spanairs egen webbplats som du når via länken till höger på den här sidan. Informationen är på engelska. Där finns information om hur du ska göra för att få dina pengar tillbaka och vilka möjligheter du har att boka om din resa med andra flygbolag.

Biljetten köpt av svenskt företag

Om din resa med Spanair var del av en paketresa ska du kontakta företaget du köpte biljetten av. Om ett svenskt företag har anlitat Spanair för att utföra en flygning som en del i en paketresa kan du ha rätt till ersättning enligt resegarantin.

Kreditkort

Om du har köpt din resa med kreditkort kan du kontakta kreditgivaren, till exempel din bank, och rikta ditt ekonomiska krav dit i stället för till flygbolaget.

Mer information

Läs gärna mer om dina rättigheter vid konkurs i texten Flygbolag eller researrangör i konkurs som du hittar via länken till höger. Du kan också använda vår webbtjänst Klagoguiden Resor för att få reda vilka rättigheter och möjligheter du har att få pengarna tillbaka eller en ny resa.

Gå till Klagoguiden Resor

Personlig rådgivning

Om du vill ha personlig rådgivning kan du kontakta Konsument Europa som är en enhet inom Konsumentverket som arbetar med gränsöverskridande handel mellan EU-länder. De hjälper dig alltid kostnadsfritt.  Du kan även kontakta konsumentvägledningen i din kommun.

Var den här artikeln till hjälp?

Motivera gärna ditt val (ej obligatoriskt). Meddelandet är anonymt och kommer inte att besvaras.

Antal tecken kvar: 200
Rapportera fel:  Maila webbredaktionen