Nya regler för uthyrning i andra hand

2013-02-01

1 februari börjar den nya lagen om privatuthyrning av bostäder att gälla. Den största nyheten är att hyresvärden och hyresgästen ges större frihet att komma överens om hyran.

De bostäder som omfattas av den nya lagen är villor, bostadsrätter, möblerade och omöblerade rum samt ägarlägenheter. Däremot gäller inte lagen andrahandsuthyrning av hyreslägenheter, där gäller hyreslagen precis som tidigare.

Enligt det tidigare regelverket skulle nivån på hyran vara jämförbar med likvärdiga bostäder i samma område. I den nya lagen sätts hyran istället med hänsyn till kapital- och driftskostnader, där kapitalkostnaden beräknas som en skälig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. Ett riktmärke för avkastningsräntan är för närvarande fyra procent. Räntor och lånekostnader har ingen betydelse. Med driftskostnader menas till exempel avgift till bostadsrättsföreningen, slitage av inventarier eller kostnader för el och bredband.

Exempel på beräkning av hyra:

En bostadsrättslägenhet som är värd 2 miljoner kronor hyrs ut i andra hand. Månadsavgiften till föreningen är 4 500 kr.

2 000 000 x 0,04/12 + 4 500 = 11 167 kronor

Om hyresvärden bestämmer sig för att ta ut en högre hyra än den som beräknats enligt formeln ovan kan hyresgästen vända sig till hyresnämnden för att begära en sänkning. Om nämnden beslutar om en sänkning gäller den från beslutsdatumet, alltså inte retroaktivt. Som hyresgäst har man inte rätt att få tillbaka hyra som redan är betald.

Både hyresvärd och hyresgäst har rätt att när som helst säga upp det gällande hyreskontraktet. För hyresgästen gäller en månads uppsägningstid, för hyresvärden tre uppsägningsmånader.

Var den här artikeln till hjälp?

Motivera gärna ditt val (ej obligatoriskt). Meddelandet är anonymt och kommer inte att besvaras.

Antal tecken kvar: 200
Rapportera fel:  Maila webbredaktionen