Glöm inte badsäkerheten i sommar

2014-07-11

Varje år händer det som inte får hända. Barn drunknar. Så håll extra koll på ditt och andras barn på stranden i sommar.

Varje år drunknar i snitt 100 personer i Sverige, av dem är 10 barn. Drunkning är den vanligaste dödsorsaken vid olyckor för barn 1–6 år och den näst vanligaste för barn och unga 1–18 år, enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet. De flesta drunkningsolyckor sker under sommarhalvåret, när många ägnar sig åt bad- och båtliv.

Småbarn drunknar ofta i pooler eller på badplatser där man inte haft tillräcklig koll på sitt barn. När det gäller lite äldre barn så är orsaken ofta att simförmågan överskattas och för ungdomar kan även alkoholpåverkan ibland vara en bidragande orsak.

För säkert badande:

  • Överskatta inte ditt barns simförmåga. Barn drunknar tyst och det går fort.

  • Lämna aldrig små barn utan tillsyn i närheten av vatten, inte ens för en kort stund. Gäller även i badkaret eller i badbaljan.

  • Simhjälpmedel och flytvästar ersätter inte behovet av tillsyn.

  • Överlåt inte åt äldre syskon att passa de yngre. Barn har inte den riskförståelsen och kan lätt avledas till att göra annat.

  • Lär dig första hjälpen. Vid drunkning kan direkt återupplivning vara avgörande.

  • Reagera alltid när du ser ett ensamt litet barn vid eller i vatten. Prata med barnet och fråga var föräldrarna finns.

  • Se alltid till att ha skydd på en vattenfylld pool.

Projekt för ökad vattensäkerhet

För att öka säkerheten vid vatten har Konsumentverket nyligen genomfört ett projekt. Projektet heter ”Säker i vatten” och har pågått under 2011–2013. Syftet har varit att med olika typer av insatser förebygga drunkningsolyckor och fokus har varit på barn. Arbetet har skett genom marknadskontroller, samverkan med andra myndigheter samt genom informationsinsatser. Inom kort kommer vi att publicera en rapport om detta projekt.

Var den här artikeln till hjälp?

Motivera gärna ditt val (ej obligatoriskt). Meddelandet är anonymt och kommer inte att besvaras.

Antal tecken kvar: 200
Rapportera fel:  Mejla webbredaktionen