Domstolen förbjuder Vitaepro-reklam

2016-03-24

Marknadsdomstolen har gått på Konsumentombudsmannens linje. Domstolen förbjuder bolaget att använda en lång rad hälsopåståenden för Vitaepro.

Bolagets marknadsföring där de påstår att preparatet bland annat ger ökad energi och ork, ger och bevarar smidighet, rörlighet och styrka samt motverkar stelhet blir nu förbjuden.

Domstolen har också sagt att det inte är tillåtet för bolaget att påstå att man som konsument behöver äta ett kosttillskott som komplement till en vardaglig och balanserad kost för att få i sig de näringsämnen man behöver.

– Det är många konsumenter som har nåtts av reklamen och därför är vi nöjda att domstolen håller med oss i vår kritik av företagets marknadsföring. Domen kommer att få vägledande betydelse, inte bara för kosttillskottsbranschen utan även för livsmedelsindustrin, eftersom domstolen nu har prövat vad man får säga i reklam för kosttillskott, säger ställföreträdande konsumentombudsman Cecilia Tisell.

Kosttillskott räknas som livsmedel och därför berörs den marknaden.

Vitaelab är en del av Sana Pharmakoncernen och bolaget har verksamhet i bland annat Sverige, Norge, Finland och Danmark. Bolaget har under många år bedrivit en omfattande marknadsföring av Vitaepro.

Om bolaget bryter mot domen kan ett vite på två miljoner kronor komma att dömas ut.

Kontakt:

För mer information kontakta processråd Ida Nyström eller stf KO Cecilia Tisell via presstjänsten, tfn 054-194020.

Här kan du läsa domen i sin helhet.

Var den här artikeln till hjälp?

Motivera gärna ditt val (ej obligatoriskt). Meddelandet är anonymt och kommer inte att besvaras.

Antal tecken kvar: 200
Rapportera fel:  Mejla webbredaktionen