Livet och pengarna

Framsidan på filmen Livet och pengarnaVad

En film med tillhörande lärarhandledning om privatekonomi, konsumenträtt och internethandel.

För vem

Årskurs 8–9, men kan även användas på gymnasiet.

Beskrivning

I Livet och pengarna får du möta en rad olika karaktärer i skiftande miljöer och situationer. Filmen består av tre avsnitt: privatekonomi, konsumenträtt och internethandel. Om du skrollar ner så kan du titta på filmen här.

Beställa och ladda ner

Till filmen finns också en lärarhandledning fullproppad med övningsuppgifter som du kan beställa eller ladda ner. Du hittar en länk till vår publikationsservice under rubriken Beställ & ladda ner till höger på sidan.

Titta på trailern för filmen Livet och pengarna

Många valmöjligheter

Du kan själv välja att visa hela filmen på en gång eller ett avsnitt i taget. Till filmen, som är framtagen utifrån Lgr 11 finns också en fullproppad lärarhandledning som ger möjligheter till fördjupning och diskussioner. Se lärarhandledningen som ett smörgåsbord och välj ut de uppgifter som passar bäst för dig och dina elever. Du kan titta på avsnitten här på webbplatsen eller beställa en dvd via publikationsshopen. Där kan du även ladda ner lärarhandledningen.

Livet och pengarna är ett samarbete mellan Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden 

Avsnitt 1 – Om privatekonomi (20 minuter)

Genom Bosses ögon får du lära dig mer om ekonomi. Till exempel vad en tonåring kostar, varför man ska spara och vad som händer om man inte betalar räkningar i tid. Journalmannen genomför ett farligt experiment.

Avsnitt 2 – Om konsumenträtt (15 minuter)

Här får du lära dig mer om konsumenträtt. Till exempel hur du klagar på en vara och varför kvittot är så viktigt att spara. Du får veta vilka rättigheter och skyldigheter du har. Och med hjälp av Chica Loca slipper du att bli blåst. Action!

Avsnitt 3 – Om internethandel (16 minuter)

Det finns mycket att tänka på när det gäller internethandel och hur man undviker fällorna. Du får veta vad som är bra att känna till och hur du ska handla grejer säkert över nätet. Tänk efter före och gör smarta val är budskapet.

Textad version

Alla avsnitt finns i textad version.

Avsnitt 1 – Om privatekonomi (20 minuter)


Avsnitt 2 – Om konsumenträtt (15 minuter)

 

Avsnitt 3 – Om internethandel (16 minuter) 

Var den här artikeln till hjälp?

Motivera gärna ditt val (ej obligatoriskt). Meddelandet är anonymt och kommer inte att besvaras.

Antal tecken kvar: 200
Senast granskad:  2015-03-16
Rapportera fel:  Mejla webbredaktionen