Glutenfri kost

Här kan du se kostnadsberäkningar för Konsumentverkets glutenfria matsedel. Matsedeln och mer information finns här till höger.

Du kan själv jämföra specialkosternas kostnader med normalkostens för att se vilka merkostnader du får. Beräkningarna för normalkosten hittar du via menyn till vänster.

Observera att Konsumentverkets beräkningar är exempel på näringsriktiga matsedlar och vad de kostar per månad. Detta är alltså ingen norm! Tanken är att våra kostnadsberäkningar kan användas som referensvärden och vara till stöd när du planerar din egen matbudget.

Mer om matsedeln och beräkningarna i rapport 2013:1 Konsumentverkets matsedel

Matkostnader för barn 6 månader–9 år

Barn. Livsmedel. Individuella budgetposter kronor/månad

Livsmedel

6–11 mån

1 år

2–5 år

6–9 år

All mat lagas hemma

770

790

1 020

1 700

All mat lagas hemma, utom lunch vardagar

580

600

790

1 330

 

Matkostnader för flickor 10–17 år

Flickor 10–17 år. Livsmedel. Individuella budgetposter kronor/månad

Livsmedel

10–13 år

14–17 år

All mat lagas hemma

1 880

2 110

All mat lagas hemma, utom lunch vardagar

1 480

1 650

 

Matkostnader för pojkar 10–17 år

Pojkar 10–17 år. Livsmedel. Individuella budgetposter kronor/månad

Livsmedel

10–13 år

14–17 år

All mat lagas hemma

2 150

2 710

All mat lagas hemma, utom lunch vardagar

1 680

2 130

 

Matkostnader för kvinnor 18–75 år

Kvinnor. Individuella budgetposter kronor/månad

Livsmedel

18–30 år

31–60 år

61–74 år

75 år+

All mat lagas hemma

2 060

2 020

1 860

1 800

All mat lagas hemma, utom lunch vardagar

1 620

1 590

1 460

1 410

 

Matkostnader för män 18–75 år

Män. Individuella budgetposter kronor/månad

Livsmedel

18–30 år

31–60 år

61–74 år

75 år+

All mat lagas hemma

2 710

2 590

2 330

2 110

All mat lagas hemma, utom lunch vardagar

2 130

2 030

1 820

1 650

 

Om matsedeln

Den största förändringen av kosten är de glutenfria spannmålsprodukterna. I kosten har vi räknat på färdigköpt glutenfritt bröd för att jämförelsen mellan den glutenfria kosten och normalkosten ska bli så rättvisande som möjligt. Om hushållet bakar merparten av brödet påverkas både kostnaden och tidsåtgången.

Spannmålsgruppen innehåller ett fåtal "vanliga livsmedel" men består till största delen av produkter märkta glutenfritt, som pasta, -bröd, -cornflakes, -müsli och -mjölmix. Andra livsmedelsgrupper berörs också då något av de aktuella sädesslagen ingår som ingrediens i exempelvis i halv- och helfabrikat. Även tillagningsmetoderna påverkas, i paneringar och reda såser har vetemjöl ersatts med andra stärkelserika produkter. För övrigt innehåller matsedeln naturligt glutenfria produkter som potatis, ris, bönor, linser quinoa med mera.

Det är inte ovanligt att den som börjar äta glutenfri kost behöver större matportioner på grund av ett större dagligt behov. När tarmens förmåga att ta upp näring normaliserats och den sjuke återtagit sin normalvikt bör dock inte kostens energiinnehåll vara högre än i vanlig kost. Därför har den glutenfria kosten samma energiinnehåll som motsvarande normalkostmatsedel.

Var den här artikeln till hjälp?

Motivera gärna ditt val (ej obligatoriskt). Meddelandet är anonymt och kommer inte att besvaras.

Antal tecken kvar: 200
Senast granskad:  2015-12-18
Rapportera fel:  Mejla webbredaktionen