Matkostnader

Konsumentverket gör varje år kostnadsberäkningar för olika utgiftsposter i ett hushåll. I tabellerna ser du kostnader för de livsmedel som ingår i vår matsedel. Siffrorna gäller för 2016.

Observera att Konsumentverkets beräkningar är exempel på näringsriktiga matsedlar och vad de kostar per månad. Detta är alltså ingen norm! Tanken är att våra kostnadsberäkningar kan användas som referensvärden och vara till stöd när du planerar din egen matbudget.

Ekologiska alternativ

Om du i vår matsedel byter ut kaffe, bananer, lättmjölk, lättyoghurt, ägg, potatis och morötter mot ekologiska alternativ så ökar kostnaden marginellt med cirka 100 kronor per månad. 

Matkostnader för barn 6 månader–9 år

I beräkningarna har vi utgått från att barn under sex månader ammas.

Ladda ner kostnadsberäkningarna för ordinarie matkostnader

Ladda ner kostnadsberäkningarna för glutenfri kost

Ladda ner kostnadsberäkningarna för mjölkproteinfri kost

Relaterad information

Konsumentverkets matsedel

Konsumentverkets glutenfria matsedel

Konsumentverkets mjölkproteinfria matsedel

Budgetkalkylen på Hallå konsuments webbplats

Rapport 2013:1 Konsumentverkets matsedel

PDF 653 KB. Öppnas i nytt fönster

Bakgrundsmaterial till Konsumentverkets matsedel.

Rapport 2013:4 Beräkningar av referensvärden

PDF 546 KB. Öppnas i nytt fönster

Varje år beräknar Konsumentverket kostnader för en rimlig konsumtion för några av hushållens vanligaste utgiftsområden. Här kan du se hur vi har räknat.

Senast granskad 18 november 2016