Nätauktion

Det finns olika typer av nätauktioner och du kan handla av företag och privatpersoner. Vilken typ av auktion det är och vem du handlar av har stor betydelse för dina rättigheter. Se till att du är påläst innan du budar eftersom alla bud är bindande.

Olika typer av nätauktioner:

Traditionell auktion

Vid en traditionell nätauktion finns det ett utropspris. Utropspriset måste någon buda för att säljaren ska sälja varan. Den som har lagt det högsta priset vid auktionens slut får köpa varan.

Öresauktion

Vid en så kallad öresauktion kan du inte själv välja hur högt bud du vill lägga på en vara. I stället höjs priset med en bestämd summa för varje nytt bud. Det kan till exempel vara tio öre eller en krona. Till skillnad från en traditionell auktion kostar det pengar att lägga ett bud. Du får alltså betala även om ditt bud inte vinner budgivningen.

Som konsument har du inte samma möjligheter att påverka budgivningen som vid en traditionell auktion och buden är oftast många fler i varje budgivning. Om inget nytt bud kommer in under en viss tid, till exempel två minuter, vinner det senaste budet och personen som la budet får köpa varan.

Lägsta bud-auktion

Vid en så kallad lägsta bud-auktion är det inte personen som lägger högst bud som får köpa varan. I stället är det den som lägger det lägsta unika budet i auktionen som vinner budgivningen. Varje bud du lägger kostar pengar. Eftersom slumpen har stor betydelse för vem som vinner auktionen har Lotteriinspektionen bedömt att lägsta bud-auktioner är lotterier.

Handla av företag

Om du köper en vara på nätauktion av ett företag gäller samma regler som vid annan e-handel, det vill säga distans- och hemförsäljningslagen. Det innebär bland annat att du har 14 dagars ångerrätt. Ångerrätten gäller inte om det går att närvara vid auktionen. Auktionen måste helt och hållet vara på nätet.

Auktionsföretag kan ibland gardera sig med att varorna säljs i befintligt skick. Men en vara är fortfarande felaktig om den är i sämre skick än vad du har kunnat förutsätta utifrån varans utropspris. Konsumentköplagens regler gäller i fråga om reklamationsrätt och annat.

Handla av privatperson

Flera nätauktionssidor ger privatpersoner möjlighet att sälja varor på auktion. Om du lägger ett bud på en vara är det inte webbplatsen du köper av utan en annan privatperson. När du handlar av en privatperson är det köplagen som gäller. Det betyder bland annat att du inte har ångerrätt och att din reklamationsrätt gäller i två år i stället för tre. Om du och säljaren hamnar i en tvist ska du vända dig till tingsrätten. Allmänna reklamationsnämnden (ARN) hanterar bara tvister mellan privatpersoner och företag.

Mer information om att handla av privatpersons finns till höger.

Undvik förskottsbetalning

Olika webbplatser har olika betalningslösningar. Oavsett vilket betalningssätt du använder bör du aldrig lämna ut numren till ditt bankkonto eller konto-/kreditkort.

Vi rekommenderar att du undviker förskottsbetalning när du handlar på nätet, om det är möjligt. Som köpare förlorar du annars möjligheten att vänta med betalningen om leveransen skulle bli sen.

Ibland går det även att använda sig av ett betalningssystem där du skickar in pengarna till en betalningsförmedlare. Pengarna skickas då till säljaren först när du har godkänt varan.

Var den här artikeln till hjälp?

Motivera gärna ditt val (ej obligatoriskt). Meddelandet är anonymt och kommer inte att besvaras.

Antal tecken kvar: 200
Senast granskad:  2013-09-16
Rapportera fel:  Maila webbredaktionen