Distans- och hemförsäljningslagen

När du handlar på Internet, via postorder och telefon gäller distans- och hemförsäljningslagen. Lagen gäller även när du köper något av en försäljare som kommer till dig.

Lagen gäller

Distansavtal

När du handlar på postorder, från tv-shop, via internet eller av en telefonförsäljare.

Hemförsäljning

När det ringer på dörren hemma och du köper något av en försäljare på stående fot. Lagen gäller också när du köper något av en försäljare som är utanför sitt fasta försäljningsställe. Till exempel på så kallade Home Parties, på din arbetsplats, på ett tåg, på sjukhus eller någon annanstans där du kan ha svårt att komma undan försäljaren.

Finansiella tjänster

Lagen gäller även finansiella tjänster. Till exempel om du tecknar en hemförsäkring via Internet. 

Lagen gäller inte

Distans- och hemförsäljningslagen gäller inte vid så kallad canvasförsäljning. Exempel på canvasförsäljning är gatuförsäljning eller försäljning i anslutning till ett köpcentrum.

Du ska alltid få information om ångerrätten

De viktigaste delarna i lagen för dig som konsument är ångerrätten och den information du har rätt att få. När du köper en vara eller en tjänst på distans eller vid hemförsäljning har du enligt lagen rätt att ångra köpet inom 14 dagar, när du handlar inom Sverige. Om du tecknar distansavtal om en livförsäkring eller privat individuellt pensionssparande har du 30 dagars ångerrätt.

Om du handlar något från ett annat EU-land, exempelvis via Internet, har du också ångerrätt, men ångerfristen kan då vara kortare än 14 dagar. Vill du veta mer om handel över gränserna, läs mer på Konsument Europas webbplats. Länk hittar du till höger på den här sidan.

Utökat informationskrav vid hemförsäljning

Vid hemförsäljning ska du även få en blankett som du kan använda om du vill ångra köpet och en informationshandling. Informationshandlingen ska bland annat innehålla information om ångerrätten och adress och telefonnummer till den du ska vända dig till om du ångrar dig. Konsumentverket tar fram särskilda blanketter som ska användas. Blanketten hittar du till höger på sidan.

Returfrakten

Om du ångrar dig när du handlat via internet eller postorder får du själv betala returfrakten. Ångrar du dig vid telefonförsäljning ska du inte behöva betala returfrakten. Om du ångrar dig vid hemförsäljning ska du hålla varan tillgänglig så att säljaren kan hämta den hos dig. Ett undantag är om varan levererats efter själva hembesöket. Då ska du själv skicka tillbaka varan men har rätt till skälig ersättning för returfrakten.

Om näringsidkaren inte följer lagen

Hjälper inte säljaren dig trots att du har rätt till det kan du få hjälp av din kommunala konsumentvägledning. Konsumentvägledning finns i de flesta av landets kommuner men inte i alla. Till höger på sidan kan du söka på din kommun och hitta din lokala konsumentvägledning.

Om ett företag inte följer bestämmelserna i distans- och hemförsäljningslagen kan du anmäla företaget till Konsumentverket. Det kan till exempel handla om felaktig information om ångerrätt på företagets webbplats. Anmälan skickar du in via anmälningsformuläret som du hittar till vänster på sidan under ”Gör en anmälan nu”. 

Om vi inte kommer överens med företaget kan vi vända oss till Marknadsdomstolen som exempelvis kan förbjuda företaget att använda villkor som står i strid med lagen.

Även Konsumentombudsmannen kan utfärda förbud i ärenden som inte är av större vikt. Förbudet kan förenas med vite, vilket betyder att företaget får betala ett bestämt belopp om de bryter mot förbudet igen.

Konsumentverkets roll

Vi hjälper dig inte med din enskilda tvist men vi stöttar kommunernas konsumentvägledning med råd och utbildning. De är konsumentvägledningen som ger dig som konsument personlig rådgivning.

Vi har möjlighet att granska företagens marknadsföring och standardvillkor. Med branschöverenskommelser, allmänna råd och information på webben bidrar vi till ökad kunskap.

Hela lagtexten

Hela lagen finns att läsa på riksdagens webbplats. Länk hittar du till höger.

Var den här artikeln till hjälp?

Motivera gärna ditt val (ej obligatoriskt). Meddelandet är anonymt och kommer inte att besvaras.

Antal tecken kvar: 200
Senast granskad:  2013-11-01
Rapportera fel:  Maila webbredaktionen