Köpa av privatperson

Undersök marknaden och ta reda på vilka regler som gäller innan du köper begagnad bil. Du kan ta hjälp av Bilsvar för att informera dig om olika bilmodeller inför ett bilköp.

 Prova att använda Bilsvar.se

När du köper något av en privatperson gäller köplagen. Lagens regler är inte tvingande, vilket betyder att du och säljaren kan komma överens om andra bestämmelser än de som står i lagen. Säljaren kan till exempel friskriva sig från ansvar för fel. Det gäller till exempel begagnade fordon som säljs i befintligt skick. Det innebär att om du köper bil av en privatperson gäller det ni har kommit överens om. I de delar som inte täcks av ert avtal gäller köplagen.

Eftersom du har ett sämre skydd när du handlar av en privatperson än av en bilhandlare är det viktigt att du är påläst för att undvika att råka illa ut. Tänk på att Allmänna reklamationsnämnden inte prövar tvister mellan privatpersoner. 

Läs mer om att köpa av privatperson och om köplagen via länkar till höger.

Köpekontrakt

Tillsammans med branschen har vi tagit fram köpekontrakt. För att undvika missförstånd är dessa bra att använda.

Ladda ner köpekontrakt för personbil

Läs mer om våra köpekontrakt och ångerrätt i menyn till vänster under Före köpet.

Anmäl ägarbyte

Om du säljer eller köper en bil ska du och den andra parten göra en anmälan om ägarbyte till Transportstyrelsen. Läs mer om hur ett ägarbyte går till och vilka papper du måste fylla i på Transportstyrelsens webbplats. Du hittar länken till höger, under Andra webbplatser.

Bilsvar

Ta reda på mer om olika bilmodeller med hjälp av Bilsvar, Konsumentverkets nya söktjänst för nya och begagnade bilmodeller. Leta information om bland annat ekonomi, miljö och säkerhet för över 30 000 bilmodeller. Du når Bilsvar genom att klicka på länken till höger.

Var den här artikeln till hjälp?

Motivera gärna ditt val (ej obligatoriskt). Meddelandet är anonymt och kommer inte att besvaras.

Antal tecken kvar: 200
Senast granskad:  2013-05-03
Rapportera fel:  Maila webbredaktionen