Köpekontrakt och ångerrätt

Om du köper ett begagnat fordon av en privatperson gäller köplagens regler. Använd gärna Konsumentverkets förslag till köpekontrakt.

Köplagen är dispositiv, vilket innebär att reglerna i lagen endast gäller om ingenting annat har avtalats. Var därför noga med att skriva in allt du kommer överens med säljaren om i ett avtal. När du säljer eller köper privat; använd gärna Konsumentverkets köpekontrakt. Du kan fylla i kontrakten på skärmen och skriva ut det i två exemplar för underskrift.

Ladda ner köpekontrakt för personbil

Ladda ner köpekontrakt för båt

Ladda ner köpekontrakt för husbil eller husvagn

Ladda ner köpekontrakt för mc, moped eller skoter

Ladda ner köpekontrakt för snöskoter

Ladda ner köpekontrakt för vattenskoter

Undvik missförstånd

Skriv ut kontraktet i två exemplar så att du och säljaren, när affären är uppgjord, kan ta var sitt. Att göra upp en bilaffär genom att bara skriva ett enkelt kvitto utan att skriva ner vad man kommit överens om, kan lätt leda till att det efter köpet uppstår en tvist. Även om säljaren inte är ute efter att lura någon kan missförstånd lätt uppstå. Därför är ett skriftligt avtal en trygghet både för köpare och säljare.

Ingen ångerrätt

När du köper fordon av en privatperson kan du inte ångra dig sedan ni gjort upp affären om ångerrätt inte skrivits in i avtalet.

Var den här artikeln till hjälp?

Motivera gärna ditt val (ej obligatoriskt). Meddelandet är anonymt och kommer inte att besvaras.

Antal tecken kvar: 200
Senast granskad:  2013-05-03
Rapportera fel:  Maila webbredaktionen