Energi

Energiförbrukning är en viktig fråga som påverkar både plånboken och miljön. Här har vi samlat information så att du vet var du hittar svar på dina frågor. Om du personlig rådgivning kan du vända dig till Konsumenternas energimarknadsbyrå.

Jämför elpriser

Elpriskollen är en tjänst där du som konsument kan jämföra elpriser på de vanligaste elavtalen från samtliga elhandelsföretag i Sverige. Elpriskollen hittar du på Energimarknadsinspektionens webbplats, länk finns till höger.

Gasprisguiden

I gasprisguiden kan du hitta aktuella priser för naturgas. Gasprisguiden är framtagen av Konsumenternas energimarknadsbyrå, som är en självständig byrå där du kan få information, råd och vägledning i frågor som rör el, gas och fjärrvärme.

Länk till Gasprisguiden hittar du till höger på denna sida.

Personlig rådgivning

Om du behöver hjälp med en fråga kan du vända till olika aktörer. Vi rekommenderar att du vänder dig till Konsumenternas energimarknadsbyrå, länk till deras webbplats hittar du till höger på den här sidan. Konsumenternas energimarknadsbyrå är en självständig byrå som informerar om och ger råd samt vägledning i frågor som rör energimarknaden.

Alla svenska kommuner har energi- och klimatrådgivare som kostnadsfritt svarar på frågor om bland annat uppvärmning, energikostnader och energieffektivisering. Sök fram din rådgivare på energimyndigheten, länk finns till höger.

Du kan också vända dig till kommunens konsumentvägledning, kontaktuppgifter hittar du genom att skriva in din kommuns namn i rutan Personlig rådgivare till höger.

Ansvariga myndigheter

Energimarknadsinspektionen är tillsynsmyndighet över energimarknaderna, vilket innebär att de arbetar för att Sverige ska ha säker och effektiv tillgång på el, naturgas och fjärrvärme. Deras roll är dels att reglera monopolverksamheten med el- och naturgasnät, dels att övervaka de konkurrensutsatta energimarknaderna.

Energimyndigheten arbetar för effektivare energianvändning och har som ansvar att arbeta för att Sveriges energisystem ska vara ekonomiskt och miljömässigt hållbart.

Konsumentverkets roll

Vi ansvarar för att kontrollera så att företagens villkor är skäliga och att deras marknadsföring inte är vilseledande. Vi utbildar även kommunernas konsumentvägledning så att de kan svara på frågor från konsumenter.

Om du stöter på företag som använder oskäliga avtal eller företags som har vilseledande marknadsföring kan du anmäla det till oss. Det gör du via vårt anmälningsformulär som du hittar till vänster under ”Gör en anmälan nu”.

Branschöverenskommelser

Konsumentverket sluter överenskommelser med olika branscher inom energiområdet. Överenskommelserna hittar du till höger på den här sidan. 

Att träffa överenskommelser med olika branscher är ett sätt för oss att stärka konsumenters ställning på marknaden . Överenskommelserna syftar till att branschen ska ha skäliga villkor och att deras marknadsföringen ska ske på rätt sätt.

Var den här artikeln till hjälp?

Motivera gärna ditt val (ej obligatoriskt). Meddelandet är anonymt och kommer inte att besvaras.

Antal tecken kvar: 200
Senast granskad:  2013-11-06
Rapportera fel:  Maila webbredaktionen