Privatekonomi

Här hittar du verktyg som hjälper dig att få koll på din ekonomi.

En man sitter i en soffa och betalar räkningar med hjälp av en laptop.

Vi arbetar med att hjälpa konsumenter att få ekonomin att gå ihop. Vi informerar också om viktiga frågor som rör din ekonomi på vår webbplats.

Filmer om ekonomi

Få tips av människor som befinner sig i olika faser i livet.

Andras berättelser

Styr upp ekonomin

Med hjälp av en budget kan du minska onödiga utgifter.

Så gör du en budget

Koll på pengarna

Planera din ekonomi med vår årliga broschyr.

Läs mer och beställ

Finansinspektionen varnar

FI varnar för företag du inte ska göra affärer med.

Till FI:s varningslista

Frågor och svar om privatekonomi

Inkassokrav på betald skuld

Fråga:

Jag har fått ett inkassokrav på en skuld som jag redan har betalat. Vad ska jag göra?

Svar:

Kontakta inkassoföretaget och tala om för dem att du har betalat. Det är viktigt att du tar den kontakten, för gör du inget finns risken att de lämnar ärendet till Kronofogdemyndigheten. Om du har kvar kvittot - visa en kopia på det.

Betala hemma

Fråga:

Min sjuttonårige son har fått extrajobb. Eftersom han fortfarande bor hemma har vi diskuterat att han ska börja betala för sig. Hur mycket är rimligt att han betalar?

Svar:

Det är svårt att ange en exakt summa för hur mycket ungdomar bör betala hemma. Som vägledning kan du läsa broschyren "Koll på pengarna", som Konsumentverket ger ut varje år. Där finns beräkningar på hur mycket pengar som går åt per månad när det gäller till exempel mat, hygien och fritidsaktiviteter.

Du kan beställa Koll på pengarna i tryckt format eller ladda ner den som pdf här på vår webbplats. Den finns också hos konsumentvägledaren eller budget- och skuldrådgivaren i din kommun.

Inkassokrav mot barn

Fråga:

Min åttaårige son beställde varor via postorder. Jag godkände köpet genom att skriva under beställningskupongen. Nu har det kommit ett inkassokrav till min son. Är det rätt?

Svar:

Nej, inkassokravet ska vara ställt till dig. Det är du som förälder som är ansvarig, eftersom du godkände köpet med din namnteckning. Ditt barn har inte ansvar att betala.

Fler frågor och svar om privatekonomi