Spara

Alla behöver en buffert för framtida utgifter. Med en buffert kan du också leva billigare. Du kan passa på att köpa saker du behöver på rea, och du har råd att köpa kontant istället för att hyra eller att ta lån för köpet.

Spara till en buffert

Hur stor buffert du behöver beror på hur du lever och bor. Den som till exempel bor i hus och äger en bil behöver oftast en större buffert än den som bor i lägenhet och åker buss. Buffertpengar bör vara lättillgängliga, exempelvis på ett sparkonto. Om du inte anser dig ha råd med ett sparande kan det vara bra att se över din ekonomi. Finns det några utgifter som du kan dra in på? Se sista sidan för tips. Utan en buffert blir din ekonomi sårbar. Försök därför att ta för vana att spara lite varje månad.

Spara långsiktigt

Vid sidan av buffertsparande kanske du vill målspara. Målet kan vara en resa, en bil, eller kontantinsatsen till ett hus. Men du kan naturligtvis spara på längre sikt utan att ha något direkt mål. Om du gör det finns det många olika sparformer att välja mellan, beroende på vilken risk du är beredd att ta.

Spara till pensionen

Att spara inför framtiden är alltid bra. Tidigare har det varit fördelaktigt att ha ett privat pensionssparande, det vill säga en privat pensionsförsäkring eller ett individuellt pensionssparande (IPS), då du har kunnat dra av 12 000 kr per år för detta sparande i din deklaration. Denna avdragsrätt innebar att du först behöver betala skatt på ditt sparande när pengarna tas ut.

Från och med januari 2015 gäller däremot nya regler som innebär att du inte längre får dra av mer än 1 800 kronor per år (150 kr per månad). Detta innebär att om du sparar mer än 150 kr per månad i ett privat pensionssparande så får du betala skatt på den överskjutande delen både när du sätter in pengarna och när du tar ut dem, vilket innebär dubbel beskattning.

Om du pensionssparar privat idag bör du därför ta ställning till om du ska minska insättningarna eller avsluta ditt sparande och välja andra sparalternativ. 

Konsumenternas Bank- och finansbyrås webbplats

Konsumenternas Bank- och finansbyrå är en oberoende rådgivningsbyrå som ger gratis vägledning till privatpersoner inom det finansiella området. På byråns webbplats hittar du oberoende information om olika typer av sparformer. Du hittar till byråns webbplats genom att klicka på länken till höger på den här sidan under rubriken Andra webbplatser.

Var den här artikeln till hjälp?

Motivera gärna ditt val (ej obligatoriskt). Meddelandet är anonymt och kommer inte att besvaras.

Antal tecken kvar: 200
Senast granskad:  2015-01-08
Rapportera fel:  Maila webbredaktionen