Spara

Alla behöver en buffert för framtida utgifter. Med en buffert kan du också leva billigare. Du kan passa på att köpa saker du behöver på rea, och du har råd att köpa kontant istället för att hyra eller att ta lån för köpet.

Spara till en buffert

Hur stor buffert du behöver beror på hur du lever och bor. Den som till exempel bor i hus och äger en bil behöver oftast en större buffert än den som bor i lägenhet och åker buss. Buffertpengar bör vara lättillgängliga, exempelvis på ett sparkonto. Om du inte anser dig ha råd med ett sparande kan det vara bra att se över din ekonomi. Finns det några utgifter som du kan dra in på? Se sista sidan för tips. Utan en buffert blir din ekonomi sårbar. Försök därför att ta för vana att spara lite varje månad.

Spara långsiktigt

Vid sidan av buffertsparande kanske du vill målspara. Målet kan vara en resa, en bil, eller kontantinsatsen till ett hus. Men du kan naturligtvis spara på längre sikt utan att ha något direkt mål. Om du gör det finns det många olika sparformer att välja mellan, beroende på vilken risk du är beredd att ta.

Spara till pensionen

Att spara inför framtiden är alltid bra. Det finns flera typer av avdragsgillt pensionssparande där pengarna är bundna tills du väljer att ta ut din pension, tidigast vid 55 års ålder.

Du får spara och göra avdrag för maximalt 12 000 kronor per år. Att sparandet är avdragsgillt betyder att du inte betalar skatt på pengarna du sparar förrän du tar ut dem. Om du inte har en så hög inkomst att du betalar statlig inkomstskatt kan andra sparformer än ett avdragsgillt pensionssparande vara bättre. Då kan du även ta ut pengarna om du skulle behöva dem innan du går i pension.

När man är ung har man ofta stora utgifter framför sig, till exempel att skaffa bostad och möbler. Dessutom bör man spara ihop till en buffert för oförutsedda utgifter. Innan de här större utgifterna är avklarade kan det många gånger vara bättre att inte binda upp pengar i ett avdragsgillt pensionssparande utan spara på annat sätt.

Konsumenternas Bank- och finansbyrås webbplats

Konsumenternas Bank- och finansbyrå är en oberoende rådgivningsbyrå som ger gratis vägledning till privatpersoner inom det finansiella området. På byråns webbplats hittar du oberoende information om olika typer av sparformer. Du hittar till byråns webbplats genom att klicka på länken till höger på den här sidan under rubriken Andra webbplatser.

Var den här artikeln till hjälp?

Motivera gärna ditt val (ej obligatoriskt). Meddelandet är anonymt och kommer inte att besvaras.

Antal tecken kvar: 200
Senast granskad:  2013-12-11
Rapportera fel:  Maila webbredaktionen