Billigare att skicka pengar utomlands

Nyhet 23 juni 2015

Konsumentverkets prisjämförelsesajt Money from Sweden har varit igång i sex månader. På den tiden har kostnaden för att skicka pengar från Sverige till Afrika och Sydamerika sjunkit med tre procentenheter.

Däremot rör sig priserna för att föra över pengar inom Europa inte nämnvärt. För Asien är nedgången 1,5 procentenheter. Framförallt är det företagen som specialiserat sig på pengaöverföring som sänkt priserna. Bankerna har inte visat på samma utveckling.

Öppenhet gynnar konsumenterna

– Vi kan inte vara säkra på att det är prisjämförelsetjänsten Money from Sweden som ligger bakom prispressen. Men vi ser en tydlig nedgång i priserna framförallt för länder i Afrika och Sydamerika sedan tjänsten startade den 1 december 2014 fram till nu, sex månader senare, säger Torbjörn Noaksson som är projektledare för Money from Sweden.

Han fortsätter:

– När uppgifterna vad det kostar att skicka pengar blir transparenta, tillgängliga för alla att se, blir det lättare för konsumenterna att jämföra olika företag och se var priset är lägst, eller överföringen snabbast.

Långt kvar till målet

Än är det dock långt kvar till Världsbankens mål att det inte ska kosta mer än fem procent att skicka pengar till utvecklingsländer. I dag har genomsnittskostnaden för att skicka 1 000 svenska kronor till ett land i Afrika minskat från 18,7 procent (innan tjänsten lanserades) till 15,6 procent i maj i år. För Sydamerika är motsvarande snittsiffror från 16,1 till 13 procent.

Fakta:

Money from Sweden är en gratis prisjämförelsetjänst som är oberoende och drivs av Konsumentverket på regeringens uppdrag. Här kan konsumenter jämföra hur mycket det kostar, avgifter och växelkurs, att skicka pengar till 31 länder, främst utvecklingsländer, med olika företag.  Man ser också hur lång tid det tar. Prisjämförelsetjänsten vänder sig till privatpersoner. Tjänsten är certifierad av Världsbanken.

Sedan tjänsten öppnade den 1 december 2014 har 36 170 personer besökt sajten. Cirka 20 procent av dem är återkommande besökare.

Här kommer du till sajten Moneyfromsweden.se.

Vi vill uppmärksamma dig på att den här nyheten publicerades för mer än ett år sedan. Det kan alltså finnas mer aktuell information som har publicerats efter den här nyheten.

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera