Dom mot Dental Clean

Nyhet 13 september 2016

Företaget som med telefonförsäljning lurat på konsumenter tandvårdsprodukter fälls av domstolen.

Patent- och marknadsdomstolen dömer företagen som ligger bakom telefonförsäljning av tandvårdsprodukter, nyckelbrickor och rakhyvlar. Försäljningsföretaget heter INT Förbrukningsartiklar, men går under namnet Dental Clean när det via telefon har sålt abonnemang på tandborstar och andra tandvårdsprodukter. Domstolen håller även personen bakom företaget ansvarig och både företag och bolagsföreträdaren döms att betala en marknadsstörningsavgift.

Om den förbjudna marknadsföringen och försäljningsmetoden fortsätter riskerar de dömda upp till fyra miljoner kronor i vite i veckan.

Anmälningar mot Dental clean till både Konsumentverket och polisen

Bakgrunden är att Konsumentverket och polisen fått in mängder med anmälningar mot företaget. Konsumenterna anser att företagets telefonförsäljare lurat in dem i abonnemang på bland annat tandvårdsprodukter. Konsumentombudsmannen, KO, stämde såväl inblandade bolag som personen bakom bolagen i fjol. I december kom ett domstolsbeslut som i väntan på dom förbjöd de kritiserade marknadsföringsmetoderna. Domstolen väljer nu att helt gå på KO:s linje och gör såväl företag som personen bakom ansvariga.

 Vi väljer att gå på även personerna bakom oseriösa bolag som lurar konsumenterna. Det ska inte gå att bara byta bolagsnamn och fortsätta med samma fula metoder. Jag tycker det är bra att domstolen delar vår syn på ansvaret, säger Cecilia Tisell, KO.

På grund av bestämmelser i Personuppgiftslagen, PUL, publicerar Konsumentverket inte handlingar med personuppgifter på webben. Handlingarna kan fritt begäras ut via konsumentverket@konsumentverket.se  eller aktuell domstol. Är du journalist kan du även kontakta presstjänsten på presstjanst@konsumentverket.se eller 054-194020.

Vi vill uppmärksamma dig på att den här nyheten publicerades för mer än ett år sedan. Det kan alltså finnas mer aktuell information som har publicerats efter den här nyheten.

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera