Domstolsförbud mot LV Hälsokost

Nyhet 8 augusti 2016

Stockholms tingsrätt har fattat ett snabbt beslut om att förbjuda LV Hälsokosts hårt kritiserade telefonförsäljning. Om domstolsförbudet trotsas riskerar bolaget bakom LV Hälsokost böter på en miljon kronor i veckan.

Det var för en knapp månad sedan som Konsumentombudsmannen, KO, stämde bolaget Maximera TM Scandinavia AB, tidigare LV Hälsokost, och krävde att domstolen skulle förbjuda den aggressiva marknadsföringen.

Konsumentverket har sedan början av året tagit emot 196 anmälningar mot bolaget och 367 frågor till verkets upplysningstjänst Hallå konsument.

I stämningsansökan begär KO bland annat att tingsrätten förbjuder bolaget att fortsätta med försäljningsmetoderna, det vill säga att locka med gratisprover och tävlingsvinster som inte verkar finnas. KO begär också att bolaget redan i början av telefonsamtalet tydligt måste informera om att de vill sälja ett abonnemang på vitaminer. KO yrkar vidare att tingsrätten förbjuder företaget att kräva betalt för något som konsumenten inte har beställt.

Rättegången har bara inletts, men tingsrätten har redan fattat beslut om att Maximera TM Scandinavia AB omedelbart måste upphöra med den kritiserade telefonförsäljningen. Tingsrätten har även fattat beslut om löpande vite. Det betyder att bolaget riskerar böter på minst en miljon kronor i veckan om förbudet överträds.

Bolaget har haft möjlighet, men har inte yttrat sig över yrkandena i domstolen.

Vi vill uppmärksamma dig på att den här nyheten publicerades för mer än ett år sedan. Det kan alltså finnas mer aktuell information som har publicerats efter den här nyheten.

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera