Har du en konsumentfråga?

Du vet väl om att vi samlat vår information till konsumenter på hallåkonsument.se. Förutom webbinformation kan du kontakta oss så svarar vi på dina frågor eller hjälper dig vidare till experter hos andra myndigheter, konsumentbyråer eller den kommunala konsumentvägledningen.

Ja, ta mig till hallåkonsument.se Stäng

Key Code döms betala två miljoner kronor

Nyhet 5 september 2016

Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt dömer Key Code att betala två miljoner kronor i marknadsstörningsavgift.

Det var i februari som Konsumentombudsmannen, KO, stämde Key Code Security och krävde att bolagsföreträdaren skulle hållas personligt ansvarig för den aggressiva marknadsföringen av id-skydd.

Key Code var Konsumentverkets mest anmälda bolag under 2015. Anmälningarna handlade om att Key Codes telefonförsäljare har skrämt upp konsumenterna genom att påstå att de var utsatta för pågående ID-kapning. Säljarna har då påstått att tjänsten skulle skydda mot ID-kapning och kommit med en rad andra felaktiga påståenden om tjänsten.

Domstolen fastställer tidigare beslut mot Key code

KO vill att det ska vara förbjudet för företaget att skrämmas genom att ge konsumenten intryck av att just han eller hon är utsatt för ett bedrägeri.

Domstolen har i dag fastställt ett tidigare beslut som innebär att Key code tvingas upphöra med den kritiserade marknadsföringen. En marknadsstörningsavgift på två miljoner kronor ska betalas. Domstolen har även fattat beslut om löpande vite. Det betyder att om bolaget eller personen bakom bryter mot förbudet riskerar denne en miljon kronor i böter i veckan. 

Vi vill uppmärksamma dig på att den här nyheten publicerades för mer än ett år sedan. Det kan alltså finnas mer aktuell information som har publicerats efter den här nyheten.

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera