KO agerar mot hälsokostföretag

Nyhet 10 mars 2016 Uppdaterad 14 december 2016

Det är förbjudet att påstå att hälsokostpreparat med grönt kaffeextrakt leder till viktnedgång. Det är inte heller tillåtet att påstå att preparatet Q10L förebygger åldringsprocessen eller att det stärker immunförsvaret. Konsumentombudsmannen, KO, stämmer därför Almanacksbolaget i marknadsdomstolen.

Bolaget har dessutom lockat konsumenterna med prova-på-paket för bara portokostnaden, men där man istället hamnat i en prenumeration på hälsokostpreparat. Informationen om att prova-på-erbjudandena leder till prenumeration står i liten stil på undanskymd plats.

Konsumentverket har sedan december 2014 uppmärksammat bolaget på att de bryter mot lagen i sin marknadsföring. Myndigheten har haft en dialog med företaget som också gjort ändringar i marknadsföringen. Däremot har företaget inte skrivit under ett föreläggande som ska förhindra att de bryter mot reglerna i framtiden. Därför stämmer nu KO Almanacksbolaget i marknadsdomstolen.

Det finns mycket strikta regler för vilka hälsopåståenden man får göra om preparat. Om det inte är vetenskapligt bevisat att ett ämne verkligen har en viss hälsoeffekt får man inte heller påstå det i reklamen. Det aktuella företaget kommer med en lång rad hälsopåståenden om produkterna som bryter mot lagen. Inget av preparaten Green Coffee, grönt kaffeextrakt, kolin eller capsimax är bevisat att det skulle leda till viktnedgång, inte heller till bättre cirkulation eller höjd kroppstemperatur. Därför yrkar KO på att marknadsdomstolen förbjuder företaget att använda sig av de här påståendena. KO vill på samma vis att domstolen förbjuder företaget att använda påståenden om att Q10L skulle förebygga åldringsprocessen, ge mer energi, minska trötthet och huvudvärk, stärka immunförsvaret, vara nyttigt för musklerna, förbättra cirkulationen eller vara en kraftig antioxidant.

Om företaget fälls av domstolen ska brott mot förbudet också vara kopplat till vite, anser KO. Det vill säga att bolaget i så fall kan dömas att betala ett visst belopp.

Domen mot Almanacksbolaget

Vi vill uppmärksamma dig på att den här nyheten publicerades för mer än ett år sedan. Det kan alltså finnas mer aktuell information som har publicerats efter den här nyheten.

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera