KO stämmer dansskola

Nyhet 3 maj 2016

Lagen säger att man har ångerrätt vid köp på distans, till exempel när man köper en danskurs på nätet. Men Malmö Dansakademi vill inte ge konsumenterna ångerrätt.

Därför stämmer nu Konsumentombudsmannen bolaget inför marknadsdomstolen för att få domstolens syn på hur lagen ska tolkas.

Lagen som är aktuell är Lag om distansavtal och avtal utanför affärslokaler, DAL. Enligt den får man som konsument ångerrätt när man handlar varor och tjänster på distans, till exempel via nätet. Konsumenten kan helt enkelt ångra sitt köp inom 14 dagar.

Malmö Dansakademi har, trots påstötningar från Konsumentverket, valt att inte informera om ångerrätten på sin webbsida. Bolaget menar att danskurserna hör till ett undantag i lagen, och att man därför inte behöver erbjuda ångerrätt. Undantaget som finns i lagen handlar om kultur-, idrottsevenemang och andra liknande fritidsaktiviteter.

KO pekar på att undantaget som Malmö Dansakademi hänvisar till inte omfattar de terminslånga danskurser som bolaget håller. Undantaget syftar istället framförallt på enstaka evenemang, som till exempel en operaföreställning eller en fotbollsmatch.

Här kan du läsa mer om vad som hänt i ärendet

Vi vill uppmärksamma dig på att den här nyheten publicerades för mer än ett år sedan. Det kan alltså finnas mer aktuell information som har publicerats efter den här nyheten.

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera