KO stämmer Ford

Nyhet 6 oktober 2017

Konsumentombudsmannen, KO, stämmer bilföretaget Ford för reklam med bilar som kör i terrängen.

På bild efter bild forsar bilen fram ute i skog och mark. Gruset sprutar om hjulen och vattnet forsar runt karossen.  Problemet är att det är olagligt att köra bil i terrängen. KO:s bedömning är att marknadsföringen kan invagga bilförare i tron att det är lagligt att köra över stock och sten och till och med uppmuntra dem att köra där.

Redan våren 2016 påpekade Konsumentverket för Ford att marknadsföringen var olämplig. Företaget bad om ursäkt och lovade bättring. Men ett år senare såg reklamen ändå likadan ut med bilar i full fart över sanddyner och klipphällar. Företaget har nu backat igen och lovar att marknadsföringen ska ändras. 

KO vill att patent- och marknadsdomstolen förbjuder företaget att använda sig av bild och text som visar och beskriver bilar ute i terrängen. Dessutom vill KO att domstolen prövar fallet trots att marknadsföringen nu är ändrad, just för att företaget tidigare inte hållit sitt ord utan fortsatt med den ifrågasatta reklamen.

Syftet med terrängkörningslagen är att skydda miljön. Det finns undantag från förbudet, men grundregeln är att man inte får köra i terrängen.

Läs stämningsansökan i sin helhet

Vi vill uppmärksamma dig på att den här nyheten publicerades för mer än ett år sedan. Det kan alltså finnas mer aktuell information som har publicerats efter den här nyheten.

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera