Domstolsförbud mot Dental Clean

Pressmeddelande 3 december 2015

Stockholms tingsrätt har fattat ett snabbt beslut om att förbjuda Dental Cleans kritiserade marknadsföring. Bolagsföreträdaren hålls personligt ansvarig och riskerar böter på en miljon kronor i veckan om domstolsförbudet bryts.

Det var i november som Konsumentombudsmannen, KO, stämde bolaget bakom Dental Clean och krävde att bolagsföreträdaren skulle hållas personligt ansvarig för den oseriösa marknadsföringen.

Många anmälningar

Bakgrunden var att Konsumentverket och polisen fått in mängder av anmälningar från konsumenter som hävdat att företaget INT Förbrukningsartiklar (bolaget bakom Dental Clean) lurat dem. Anmälarna uppgav att de lurats in i abonnemang på tandvårdsprodukter av bolagets telefonförsäljare – bara genom att svara ja på ett antal frågor om sina tandvårdsvanor. Att syftet med samtalet var att sälja ett abonnemang framkom överhuvudtaget inte.

Beslut om löpande vite

Rättegången pågår fortfarande men tingsrätten har redan nu fattat beslutet att företaget omedelbart måste upphöra med sina oseriösa affärsmetoder. Tingsrätten har även fattat beslut om löpande vite. Det betyder att om bolagsföreträdaren bryter mot förbudet riskerar denne en miljon kronor i böter i veckan.

"Tar i med hårdhandskarna"

KO har i flera mål under året ingripit mot telefonförsäljare som lurat konsumenter på olika sätt. Många gånger har handlar det om att konsumenterna får räkning på saker som de inte beställt. När de sedan försöker komma i kontakt med bolaget visar det sig närmast omöjligt och motsätter konsumenterna sig att betala skickar bolagen påminnelser och inkassobrev.

- Vi har valt att ta i med hårdhandskarna när det gäller oseriös telefonförsäljning. Det är därför vi nu börjat kräva att bolagsföreträdarna ska hållas personligt ansvariga. Det ska inte gå att bara byta bolagsnamn och sedan köra på med samma fula metoder igen, säger Gunnar Larsson, KO.

Kontaktperson:

Gunnar Wikström, processråd, tel 054-19 40 26

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera