Ha en hållbar jul

Pressmeddelande 14 december 2015

Ge bort en ansiktsbehandling, ät ”grönt” och tänd stearinljus. Här kommer lite tips till dig som vill värna om miljön under julen.

– Det finns många sätt att göra julfirandet mera hållbart säger Katarina Järverup Frisk som jobbar med miljöfrågor på Konsumentverket.

Miljömärkta ljus 

Tänder du ljus i juletid och vill tänka miljö? I Sverige används 18 000 ton ljus per år. De flesta är tillverkade av paraffin, som liksom olja och bensin bidrar till växthuseffekten. Stearin är biologiskt nedbrytbart, bidrar inte till växthuseffekten, och är tillverkat av animaliska och vegetabiliska fetter. Det finns också ett antal miljömärka ljus på marknaden. Värmeljushållare i aluminium ska sorteras som metallförpackning efter att ljuset har brunnit ut.

Ge bort en upplevelse

I valet av julklappar föreslår Katarina Järverup Frisk att man kan tänka i andra banor.

– Att ge bort en upplevelse istället för prylar som i slutändan bidrar till avfallsberget kan vara ett mer miljövänligt alternativ.  Tips på klappar kan till exempel vara presentkort på massage, turkiskt bad, bio- och teaterbiljetter eller varför inte klippning hos en frisör?

Second hand

Eller varför inte ta en sväng förbi en second hand-butik i julklappshandeln? En ”klapp” därifrån blir ”ny” för den som får den och du bidrar till återanvändning i din konsumtion!

Läs mer om vilka rättigheter du har när du handlar begagnat och second hand

Läs mer om miljön och alternativen till att köpa nytt

 Avfall och sortering

– Tänk ett steg längre och fundera på vilken typ av avfall produkten kommer att bli och hur snabbt den kommer förvandlas till avfall. Tänk på materialet. Ur miljösynpunkt kan till exempel en träleksak vara att föredra i jämförelse med en plastleksak.

Ta hand om pappret efter att ni öppnat ”klapparna” och sortera det rätt. Julklappspapper ska sorteras som pappersförpackningar och snören som brännbart (restavfall).

Miljösmarta val

När det kommer till maten föreslår Katarina Järverup Frisk att man kan välja julmat som är Fairtrade-märkt, ekologisk eller närproducerad. Det finns bland annat ekologisk skinka, nötter och sill. Eller kanske en ”grön” jul - minska på köttet till förmån för grönsaker?

Läs mer om miljösmarta matval

– Många reser ju kring jul och då är tåget att föredra framför både bilen och flyget.

Mer information om hur du kan resa mer hållbart 

Mer information

Konsumentverkets presstjänst 054-19 40 20.

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera