Ha en trygg e-handelsjul

Pressmeddelande 24 november 2015

Mer än en fjärdedel av årets julklappar köps på nätet i år. Det tror handeln själva på. Konsumentverket lanserar i dag sin lista över vad man ska tänka på vid e-handel samt vilka övriga rättigheter man har i julkommersen.

På söndag tänds första ljuset i adventsstaken samtidigt som startskottet går för årets julhandel. Av e-barometern, som ges ut av PostNord i samarbete med Svensk Digital Handel och HUI Research, framgår att svenskarna planerar att handla julklappar för 20,5 miljarder kronor i år, vilket är två miljarder kronor mer än vad de angav för ett år sedan. 26,3 procent av köpen beräknas ske via internet, vilket är nästan två procentenheter mer än för ett år sedan.

Det kan vara smidigt att handla på nätet. Utbudet är större, varorna levereras till bostaden och priset kan vara lägre än i butikerna. Men för att handla så säkert som möjligt är det några saker man bör hålla koll på.

Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument har en checklista för e-handel som finns här.

E-handlar du från utländska webb-butiker så har Konsument Europa ytterligare information som finns här.

Konsumenterna har många rättigheter att känna till och beslut att fatta när de ger sig ut i julhandeln. Men det kan ofta vara svårt att veta exakt vad man har rätt till och hur man ska hävda sin rätt. Öppet köp, bytesrätt, ångerrätt, garantitid, reklamationstid, avtalsvillkor är bara några av de termer man bör känna till.

Nedan listar vi vad man ska tänka på innan man börjar handla klapparna, respektive vad man har för rättigheter om man inte är nöjd med sitt köp.

Innan köp

Prisinformation och handel i butik

Öppet köp

Bytesrätt

Garanti

Ångerrätt

Presentkort och tillgodokvitto

Avtalsvillkor

Efter köp 

Reklamera fel på vara eller tjänst

Klagoguide

Konkurs

Kontakt:

Du som är journalist är alltid välkommen att kontakta våra experter på konsumenträttigheter. Ring presstjänsten på 054-19 40 20 så lotsar vi dig till rätt person. Det finns även konsumentvägledare i nästan alla kommuner om du vill få kommentarer på lokal nivå. Kontaktinformation hittar du här.

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera