KO tar telefonförsäljare till domstol

Pressmeddelande 18 juni 2015

KO tar männen bakom tre telesäljbolag till domstol. KO vill att männen ska hållas personligt ansvariga för, vad KO anser, är vilseledande marknadsföring. Därmed ska männen stoppas från att fortsätta med samma säljmetoder under andra bolagsnamn.

De båda männen har ett flertal uppdrag i olika bolag. De är styrelseledamot respektive styrelsesuppleant samt firmatecknare i Omega-3, Greencaller, Solbrun Beta, DRinfo, dxit och Adonmark.

Tre av bolagen – Omega-3, DRinfo och Solbrun Beta – ingår i de två stämningar som Konsumentombudsmannen i dag lämnat in till Stockholms tingsrätt.

Av anmälningarna till Konsumentverket framgår att samtliga dessa bolag verkar ha haft samma tveksamma affärsmetoder. Man har ringt upp konsumenter och kommit med olika lockerbjudanden. Typiskt är att konsumenter har erbjudits att prova på en produkt gratis, det enda man ska behöva betala är portokostnaden.

Men vad säljarna inte varit lika tydliga med är att, om man tackar ja till erbjudandet, blir man fast i ett abonnemang på företagets produkter.

Än värre är att många konsumenter uppger i sina anmälningar att de inte tackat ja till något överhuvudtaget, men ändå blivit bundna vid ett abonnemang.

Det har även förekommit att telefonförsäljare från Omega-3 har påstått att konsumenten, ”har möjlighet att gå till final i en tävling”, om man tackar ja till erbjudandet och på så sätt lurat in konsumenter i ett abonnemang.

Dessutom har konsumenter, som velat utnyttja sin lagstadgade ångerrätt, gått bet eftersom bolagen har gjort en egen tolkning av ångerrätten som gjort det i princip omöjligt för konsumenter att på så sätt slippa det oönskade abonnemanget.

De tre bolagen har inte längre någon verksamhet, men för att förhindra att männen bakom bolagen fortsätter med samma otillåtna affärsmetoder i ett annat bolag vill KO att tingsrätten håller dem personligt ansvariga för marknadsföringen.

Uppdatering: Sedan det här pressmeddelandet publicerades har en dom fallit mot bolagen (29 mars 2017). Du hittar domen nedan:

Här kan du läsa domen mot Solbrun Beta och Omega-3 Kost Nordic

Kontaktperson:

För frågor eller kommentarer kontakta presstjänsten på telefon 054-19 40 20

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera