Vägledning hjälper bloggare göra rätt

Pressmeddelande 1 december 2015

Bloggarna finns, syns och hörs överallt. Och många följer dem. Men det är inte alltid lätt att veta om innehållet är reklam eller personligt tyckande. För att hjälpa alla bloggare att göra rätt har Konsumentverket nu tagit fram en vägledning.

En del bloggar som privatpersoner, andra gör det i företagsform. Oavsett kanal och oavsett om man är privat eller företagare måste man följa marknadsföringslagen. 

Stor osäkerhet

Men många som bloggar är unga personer som kanske inte har kunskap om lagen. Andra kan tycka att den är svår att förstå och vet inte hur de ska göra för att det ska bli rätt. Ytterligare några verkar strunta i lagen. Konsumentverket har märkt att det råder en stor osäkerhet om vad som gäller på området. 

– Konsumentverket är inte mot att bloggare tjänar pengar på sina bloggar. Tydliga riktlinjer kan tvärtom göra det lättare för bloggare att värna sitt varumärke och inte utnyttjas på grund av okunskap, säger Gunnar Larsson, konsumentombudsman och generaldirektör för Konsumentverket.

Konkreta råd

I vägledningen står det enkelt förklarat vad lagen säger och hur man som bloggare ska göra när inläggen handlar om marknadsföring. I vägledningen förklaras vilka särskilda regler som finns när marknadsföring riktas mot barn och unga. I den finns också konkreta råd om hur man på ett bra och tydligt sätt kan märka inlägg som är marknadsföring. Det framgår också att både bloggaren och företaget bakom reklamen har ett ansvar att följa marknadsföringslagen.

I arbetet med att ta fram vägledningen har myndigheten träffat både bloggare, ansvariga för flera stora bloggportaler samt branschorganisationen Sveriges Annonsörer.

– Vi märkte att det finns en stor okunskap inom bloggsfären, men också en genuin vilja på många håll att göra rätt och följa lagen.

Vägledning om marknadsföring i bloggar och andra sociala medier

PDF 2 MB. Öppnas i nytt fönster

Den här vägledningen vänder sig till dig som marknadsför ett företags verksamhet eller produkter på din blogg eller i andra sociala medier. I vägledningen får du råd om vad du ska tänka på så att du följer lagen.

För mer information kontakta presstjänsten på telefonnummer 054-194020

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera