Domstolen förbjuder Vitaepro-reklam

Pressmeddelande 24 mars 2016

Marknadsdomstolen har gått på Konsumentombudsmannens linje. Domstolen förbjuder bolaget att använda en lång rad hälsopåståenden för Vitaepro.

Bolagets marknadsföring där de påstår att preparatet bland annat ger ökad energi och ork, ger och bevarar smidighet, rörlighet och styrka samt motverkar stelhet blir nu förbjuden.

Domstolen har också sagt att det inte är tillåtet för bolaget att påstå att man som konsument behöver äta ett kosttillskott som komplement till en vardaglig och balanserad kost för att få i sig de näringsämnen man behöver.

– Det är många konsumenter som har nåtts av reklamen och därför är vi nöjda att domstolen håller med oss i vår kritik av företagets marknadsföring. Domen kommer att få vägledande betydelse, inte bara för kosttillskottsbranschen utan även för livsmedelsindustrin, eftersom domstolen nu har prövat vad man får säga i reklam för kosttillskott, säger ställföreträdande konsumentombudsman Cecilia Tisell.

Kosttillskott räknas som livsmedel och därför berörs den marknaden.

Vitaelab är en del av Sana Pharmakoncernen och bolaget har verksamhet i bland annat Sverige, Norge, Finland och Danmark. Bolaget har under många år bedrivit en omfattande marknadsföring av Vitaepro.

Om bolaget bryter mot domen kan ett vite på två miljoner kronor komma att dömas ut.

Kontakt

För mer information kontakta processråd Ida Nyström eller stf KO Cecilia Tisell via presstjänsten, tfn 054-194020.

På grund av bestämmelser i Personuppgiftslagen, PUL, publicerar Konsumentverket inte handlingar med personuppgifter på webben. Handlingarna kan fritt begäras ut via konsumentverket@konsumentverket.se  eller aktuell domstol.

Är du journalist kan du även kontakta presstjänsten på presstjanst@konsumentverket.se eller 054-19 40 20.

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera