H&M varnas – 6 miljoner i avgift

Pressmeddelande 19 januari 2016

H&M tvingas betala 6 miljoner för bristande kreditprövning. Det slår förvaltningsrätten fast i en dom idag.

Konsumentverket beslutade i december 2014 att varna Hennes & Mauritz för brister i hanteringen när de beviljade konsumenter att handla på kredit. Konsumentverket anser att företaget inte hämtar in tillräckligt med uppgifter för att kunna avgöra om konsumenterna klarar av att betala tillbaka. Den upplysning som togs in saknade bland annat personernas aktuella inkomster, utlägg och samtliga krediter. Varningen förknippades med en sanktionsavgift på ursprungligen 8 miljoner kronor.

Företaget överklagade till förvaltningsrätten och idag kom domen. Konsumentverket får rätt mot H&M. Varningen för brister i kreditprövningen står kvar. Däremot har rätten sänkt sanktionsavgiften från 8 till 6 miljoner kronor.

Signal till företagen

Två snabblåneföretag tvingas också betala sanktionsavgift för bristande kreditprövning.

– Dagens domar är en viktig signal till företag. De ska inte lättvindigt ge krediter utan att säkerställa att konsumenterna kan betala tillbaka. Människor ska inte lockas att låna mer än de klarar av, säger konsumentombudsmannen Gunnar Larsson.

Ytterligare två domar

Även företaget Förskottslön hade överklagat Konsumentverkets beslut om en varning och sanktionsavgift på 200 000 kronor. Rätten fastställde beslutet och Förskottslön tvingas nu betala sanktionsavgiften. Även i det fallet handlade det om bristande kreditprövning.

Konsumentverket hade också varnat företaget Grandvik AB för bristande kreditprövning. Där ville Konsumentverket först förbjuda företaget att låna ut pengar, men efter att företaget vidtagit en rad förbättringar är det inte längre aktuellt. Förvaltningsrätten upphävde också Konsumentverkets förbud. Däremot varnas Grandvik och tvingas betala en sanktionsavgift på 300 000 kronor.

Kontakt:

För mer information kontakta processråd Carolina Andersson, via presstjänsten: tfn 054-194020.

På grund av bestämmelser i Personuppgiftslagen, PUL, publicerar Konsumentverket inte handlingar med personuppgifter på webben. Handlingarna kan fritt begäras ut via konsumentverket@konsumentverket.se  eller aktuell domstol.

Är du journalist kan du även kontakta presstjänsten på presstjanst@konsumentverket.se eller 054-19 40 20.

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera