Konsumentverket kräver skärpt säkerhet för hoppborgar

Pressmeddelande 17 juni 2016

Flera allvarliga olyckor har inträffat på senare år när barn lekt i uppblåsbara hoppborgar. Nu varnar Konsumentverket föräldrar för att ta säkerheten för given.

För cirka två år sedan skedde en svår olycka i en hoppborg där ett barn skadades mycket allvarligt. Ett par liknande fall som Konsumentverket känner till har inträffat de senaste åren. Vid flera fall har barnet slungats eller fallit ur borgen och slagit i huvudet då de landat på den hårda ytan utanför. Barnen har fått kraftiga skallskador.

Hoppborgar lockar till lek och stoj. Om den står uppställd på platser där föräldrarna kanske gör något annat, går in och köper mat eller gör andra ärenden, händer det att barnen lämnas utan tillsyn. Det är då som risken för olyckor är extra stor.

 – Det ska finnas personal som ska se till att hoppborgen är säker, säger Anna Ekegren, jurist på Konsumentverket. Om borgen lämnas obevakad måste ansvariga tömma den på luft först.

På många platser ställs borgen upp direkt på hårda underlag som betong, asfalt eller hårda golv. Barn som klättrar eller sitter på kanten på borgen kan lätt falla ur av sig själva eller när andra barn studsar inne i borgen.

Därför vill nu Konsumentverket uppmana föräldrar att inte lämna sina barn utan tillsyn i hoppborgar. Myndigheten riktar också en uppmaning till företag som hyr ut hoppborgar och företag som ställer upp borgar vid sina näringsställen att se över säkerheten kring hoppborgen och att aldrig lämna den uppblåst utan personal.

Konsumentverket vill också att hoppborgen alltid omges av stötdämpande material runt alla öppna väggar och att det inte finns vassa eller hårda föremål i närheten. Det skulle förhindra att olyckorna får så allvarlig utgång som nu har skett. Nuvarande standard kräver bara stötdämpning runt entréer, men Konsumentverket agerar nu för att få till skärpta krav.

Tips om säkerheten vid hoppborgar:

  • Ytan runt hoppborgen ska var fri från föremål man kan skada sig på såsom staket, stolpar, möbler, skyltar och papperskorgar
  • Det ska finnas stötdämpande underlag runt hoppborgens öppningar
  • Hoppborgen ska vara ordentligt förankrad
  • Det ska alltid finnas minst en ansvarig person som övervakar hoppborgen så att den används på rätt sätt

Kontaktperson: Anna Ekegren, jurist, tel 054-19 40 25

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera