Ny märkningsguide förklarar märkningar på produkter och tjänster

Pressmeddelande 24 november 2016

För att kunna orientera rätt i djungeln av miljö- och hållbarhetsmärkningar på till exempel livsmedel och kläder lanserar nu Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument en oberoende märkningsguide.

Det är mycket att hålla reda på om man strävar efter att konsumera med mindre miljöpåverkan.  Ett sätt kan vara att välja produkter med miljö- och hållbarhetsmärkningar. I butikerna finns det en uppsjö av olika typer av märkningar för livsmedel, tvättmedel, kläder och så vidare. Många ställer sig frågande till vad de egentligen betyder och vilken organisation som står bakom.

För att kunna tillgodose det behovet och för att kunna sortera bland märkningar lanserar nu Hallå konsument en guide.

- Märkningsguiden är mobilanpassad och det är för att du ska kunna använda den när du är och handlar. Står du till exempel vid chokladhyllan kan du med hjälp av guiden söka ut vilka märkningar som finns för choklad och vad de står för, säger Katarina Järverup Frisk, vid Hallå konsument.

I dagsläget finns 20 miljö- och hållbarhetsmärkningar i guiden med inriktning på livsmedel, textilier, möbler med mera. Planen är att utöka guiden med märkningar även för till exempel energismarta val och varningsmärkningar för kemikalier.

Märkningsguiden ger en kort förklaring om vad olika märken betyder och länkar vidare till den organisation som står bakom märkningen. Guiden värderar inte märkena och de märken som finns i guiden innebär inte något godkännande eller rekommendation från Konsumentverket.

Märkningsguiden finns på Hallå konsument

Lyssna på Hallå konsuments podd om märkningsguiden

Kontaktperson:

Katarina Järverup Frisk, tel 054-19 40 88

Hallå konsument är en rikstäckande upplysningstjänst som samordnas av Konsumentverket. Hit kan du vända dig med frågor om köp av varor och tjänster, villkor i avtal, reklamationer, att handla hållbart och annat som du som konsument behöver hjälp med.

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera