Dålig information från flygbolag om passagerares rättigheter

Pressmeddelande 30 november 2017

Kommer du inte i väg med flyget i tid, har du särskilda rättigheter. Men det slarvar många flygbolag med att tala om.

Enligt en EU-förordning ska passagerare få information, assistans och kompensation när flyget inte går som det ska. Konsumentverket har granskat sex flygbolag som trafikerar svenska flygplatser, och tittat närmare på bolagens information och assistans. De granskade bolagen står för 40 procent av anmälningarna till Konsumentverket på flygområdet.

Konsumentverkets granskning visar på stora brister var anslaget är placerat och hur tydlig informationen är. Tre bolag ger inte passagerare som checkar in online information. Andra bolag har informationen i liten stil längst ner på en sida om farliga föremål.

Om du nekas ombordstigning, flyget är mer än två timmar försenat eller ställs in ska flygbolaget ge varje berörd passagerare skriftlig information om reglerna för assistans och kompensation. Fyra flygbolag säger att informationsbladet ”tillhandahålls passivt”.

–Det är inte tillräckligt. När det står att bolaget ska ge varje berörd passagerare informationen räcker det inte att informationen finns att hämta i något ställ någonstans, eller på webben. Flygbolaget ska aktivt se till att alla drabbade får veta vad som gäller, säger Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket.

Lång väntan på pengar

Myndigheten har också upptäckt brister i den information som finns. I ett fall saknades till exempel information om rätt till kompensation vid tre timmars försening.

Om man väljer att få pengarna tillbaka ska de vara på kontot inom en vecka. Men granskningen visar att resenärer som köpt biljett av en resebyrå kan få vänta längre på pengarna.

 –Det är inte bra om konsumenter som bokat av en resebyrå får sämre villkor än de som bokat direkt av flygbolaget. Så är inte meningen att det ska vara enligt EU-förordningen, säger Maja Lindstrand.

I granskningen ingår flygbolagen: SAS, BRA, Novair, Norwegian, Nextjet och Thomas Cook. Tre flygbolag har inte svarat på myndighetens brev, trots påminnelse: Primera air, Thomson Ariways och BMI. Konsumentverket kommer att kontakta bolag med brister och begära att de åtgärdar dem. Även företag som inte svarat kan bli föremål för uppföljande granskning.

Presskontakt: Maja Lindstrand, jurist Konsumentverket, tfn 054-19 40 87

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera