KO vill pröva personliga biljetter i rätten

Pressmeddelande 15 maj 2017 Uppdaterad 30 augusti 2018

Konsumentombudsmannen, KO, stämmer konsertarrangören Luger. Målet ska ge svar på frågan om konsertarrangörer får hindra en konsument att sälja eller ge bort sin biljett till någon annan.

Företaget Lugerinc arrangerar både konserter och musikfestivaler. Vid några konserter har arrangören bara sålt personliga biljetter. Det innebär att man måste ha sitt eget namn förtryckt på biljetten för att vara säker på att bli insläppt. Den som köpt en biljett får inte heller ge eller sälja den till någon annan ifall man själv blir förhindrad att gå på arrangemanget. Det har inte varit möjligt att i efterhand ändra namn på biljetten, oavsett konsumentens skäl.

Köparens namn hamnar på alla biljetter om han eller hon köper till flera personer. Det betyder att köparen måste vara med vid insläppet, annars kommer de andra i sällskapet inte in på konserten.

– Ett sådant villkor ställer till det för konsumenterna. Det kan ju hända att köparen inte kan eller vill gå när det är dags för konserten. Han eller hon kanske har blivit sjuk eller fått annat förhinder. Som företagets regler ser ut i dag skulle det innebära att ingen i sällskapet kan gå på konserten som de betalat biljetter till. Det anser KO är oskäligt, säger processrådet Kristofer Johannesson.

Konsumentombudsmannen ser inte rättsfallet som ett inlägg i debatten om andrahandsförsäljning av biljetter. Däremot anser KO att det finns ett stort behov av att få rättspraxis på området personliga biljetter, något som saknas i dag. Det blir Patent- och marknadsdomstolen som får avgöra vad som är skäligt.

Luger ingår i Live nation-koncernen.

Dom har kommit i det här målet. Läs domen mot Lugerinc här

Kontakt
Processråd Kristofer Johannesson vid KO, tfn 054-19 40 14

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera