Kontroll avslöjar brister på resejämförelsesajter

Pressmeddelande 10 april 2017

Var tredje sajt visar inte rätt pris. Var femte sajt lockar med erbjudanden som inte existerar. Det visar en granskning av 352 jämförelsesajter som konsumentmyndigheter inom EU gjort.

Konsumentverket har deltagit i granskningen och tittat närmare på tio sajter.

– Jag såg framför allt att det är oklart hur rankningen av sökresultat på resesajterna tas fram. Om rankningen sker utifrån ”populäraste” eller ”bästa” vill man ju som konsument veta att det verkligen är en riktig bedömning av kvaliteten. Nu är det på många ställen väldigt oklart hur bedömningen går till, säger Sanna Jonasson, jurist på Konsumentverket.    

Dessutom saknar många sajter viktig information som e-postadress, organisationsnummer och momsregistreringsnummer, trots att det är lag på att det måste stå på webbsidan.

28 länders motsvarigheter till Konsumentverket deltog i den gemensamma granskningen. Sammanlagt tittade de på 352 sajter, främst inom rese- och semesterbranschen. Det är webbtjänster som jämför utbud och priser för hotellrum, flyg-, tåg- och båtbiljetter samt hyrbilar, oftast sajter som innehåller en kombination av flera saker.

I takt med att allt fler resenärer bokar sina resor och hotellövernattningar själva på nätet växer också utbudet av olika jämförelsetjänster.

 –Det är viktigt att företagen bakom de här jämförelsesajterna är öppna med hur priserna sätts och hur rankningen är gjord. Om företag betalar för att hamna högt när man söker på sajten ska det framgå, säger Sanna Jonasson.

Nu följer myndigheterna upp resultatet och kontaktar företagen med brister på sina sajter. Processen kan se olika ut i de medverkande länderna, men i Sverige får företaget först en chans att rätta sig frivilligt. Om det inte sker kan Konsumentverket överväga att gå vidare med rättsliga åtgärder, som till exempel att stämma ett företag.

Läs det gemensamma pressmeddelandet från EU-kommissionen på EU:s webbplats

Kontaktperson för Konsumentverket:

Sanna Jonasson, tfn 054 – 19 41 12

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera