Se upp med kreditkortsfakturan

Pressmeddelande 20 juni 2017

Om du inte ändrat beloppet på din kreditkortsfaktura kan du hamna i en ofrivillig avbetalning, med räntekostnader som följd. Flera stora banker har inte totalskulden, utan lägsta avbetalningsbelopp förifyllt när du ska betala din kreditkortsfaktura.

Det här visar Konsumentverkets nya granskning. Flera konsumenter har uppmärksammat myndigheten på att de inte får totalbeloppet förifyllt när det är dags att betala kreditkortsfakturan via internetbanken. Istället står det ett lägre belopp, det lägsta man får betala. Om konsumenten inte lägger märke till detta och ändrar själv, utan betalar det förifyllda beloppet övergår krediten från att vara räntefri till att löpa med avbetalningar och ränta.

– Den allmänna uppfattningen är att det förifyllda beloppet är fakturans totala belopp. Så är det för andra räkningar man får via internetbanken. Konsumenterna förväntar sig att det är så. Därför är det lätt att bli vilseledd när man får en kreditkortsfaktura med lägsta belopp att delbetala istället för hela summan, säger Sara Wahlberg, jurist på Konsumentverket.

Konsumentverket anmärker också på att vissa kreditkortsfakturor inte är tillräckligt tydliga med information om vad de olika betalningsalternativen innebär.

– Fakturan får inte vara utformad så att konsumenterna lockas betala det lägsta beloppet och på så vis hamnar i en kredit som kostar. Det ska tydligt framgå vad en uppdelning av betalningen kostar.

Myndigheten har kontaktat de granskade företagen och påpekat problemet.

En av de granskade bankerna har sedan tidigare meddelat att de redan påbörjat en förändring som innebär att det kommer att vara totalbeloppet som är förifyllt.

I Norge har en liknande granskning lett till krav från Finanstilsynet (Norges motsvarigheten till Finansinspektionen) på att beloppsfältet ska visa hela det återstående beloppet att betala.

Du kan ladda hem Konsumentverkets granskning nedan.

Pressinformation
Sara Wahlberg, jurist på Konsumentverket, tfn 054-19 41 67

Skriv ut
Prenumerera