Begagnade barnvagnar från Maclaren kan vara farliga

Återkallelse: 26 februari 2018
Konsumentverket varnar för Maclaren paraplysulky tillverkade före november 2009 och uppmanar konsumenter som har en sådan vagn att genast sluta använda dem.

Den farliga leden på Maclarens äldre barnvagnar.

Vagnarna som har lång hållbarhet används ofta som resvagnar och är vanliga på begagnatmarknaden.

Redan under 2009 återkallade barnvagnstillverkaren Maclaren alla sina modeller av paraplysulky eftersom hopfällningsleden i chassit kan amputera barns fingrar i samband med upp- och hopfällning, något som skett vid flera tillfällen i bland annat USA.

De konsumenter som hade en berörd vagn, under återkallelsen, kunde skicka efter ett lagningskit från tillverkaren som dolde den farliga leden. Om du har en äldre Maclaren paraplysulky är det viktigt att du kontrollerar hur leden ser ut. Om den är tillverkad innan 2009 ska den ha ett lagningskit som täcker leden där vagnen fälls upp eller viks ihop. Senare modeller av Maclarens paraplysulky är modifierade och har inte längre den farliga leden.

Det företag som tillhandahöll vagnarna på den svenska marknaden har upphört. Eftersom det inte finns något företag som kan vidta åtgärder varnar nu Konsumentverket för vagnarna, och uppmanar e-handelsplattformar samt andra aktörer att inte annonsera dem.