Uppblåsbara flytvästar från Viking måste åtgärdas på grund av allvarlig säkerhetsrisk

Återkallelse: 8 juni 2020
Har du en uppblåsbar flytväst från Viking, då ska du omedelbart kontakta närmaste servicestation eller inköpsställe. Gaspatronen på västen kan gänga ur, vilket medför att den inte blåser upp vid en olycka.
olika flytvästar på rad

De flytvästar som berörs av varningsinformationen saknar en låsmekanism som förhindrar att gaspatronen kan gänga ur, vilket innebär en ökad risk för drunkning om en olycka inträffar.

Frivillig återkallelse

Företaget Viking Life-Saving Equipment har nu inlett en frivillig återkallelse av uppblåsbara flytvästar av det egna varumärket Viking. Åtgärden innebär att flytvästens gaspatron kommer att förses med en låsmekanism som förhindrar att den kan gänga ur.  

Har du köpt en uppblåsbar flytväst som är tillverkad av Viking ska du omedelbart kontakta närmaste Viking Servicestation eller inköpsställe. Du behöver inte ha ett kvitto för att få din flytväst åtgärdad.

Följande modeller av uppblåsbara flytvästar från Viking behöver åtgärdas:

  • PV9210
  • PV9272
  • PV9273
  • PV9274
  • PV9275

 Här hittar du varningsinformationen hos Viking Life-Saving Equipment:

Säkerhetsinformation på Vikings webbplats på svenska 

Säkerhetsinformation på Vikings webbplats på engelska 

 Har du frågor kan du kontakta företaget via mejl

Ett beslut från EU-kommissionen 2019 gör att flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. Problemet är att det fortfarande finns många farliga flytvästar hemma hos konsumenterna.

Läs Konsumentverkets pressmeddelande om att vi kräver åtgärder av farliga flytvästar