KO har ordet: Allt är inte guld som glimmar på Black Friday

KO har ordet: 19 november 2018
På fredag är det Black Friday och många butiker lockar med röda priser. Men innan du slår till - ta reda på om klippet är så bra som det påstås och fundera på om du har råd att inte betala allt direkt.
KO Cecilia Tisell

Black Friday infaller alltid dagen efter amerikanska Thanksgiving, fjärde torsdagen i november. I USA är det den stora shoppingdagen, där handeln förra året omsatte motsvarande 65 miljarder kronor. I Sverige ökade handeln på Black Friday med 20 procent från 2016 till 2017, rapporteras det i medierna.

I reklamen lockar många företag med klipp på olika produkter. Men alla reaerbjudanden är inte lika fantastiska som det påstås.

För att kunna avgöra om ett reaerbjudande är ett klipp eller inte måste man vara säker på vad varan kostade före rean. I annonserna jämförs reapriset med det ”ordinarie priset” eller det ”rekommenderade priset”.

Men går det ens att lita på butikernas egna påståenden om vad varan kostade före prisnedsättningen? Är det säkert att den där tv:n eller datorn någonsin har kostat så mycket som det påstås?

Som KO har jag nyligen tagit två företag som missbrukat reabegreppet till domstol och vi har anledning att tro att de inte är ensamma om detta.

När det gäller rea är marknadsföringslagen tydlig. Reklamen anses vara vilseledande om det fördelaktiga priset jämförs med ett pris som är gammalt eller helt enkelt påhittat. Det är alltså inte tillåtet att höfta till varans ordinarie pris eller rekommenderade pris, om nu någon trodde det. För de företagare som ändå känner sig osäkra kan jag rekommendera Konsumentverkets vägledning om prisinformation.

Som konsument har du rätt att jämföra reapriset med butikens ordinarie pris.

Mer om prisinformation på Hallå konsuments webbplats

Förutom att vara kritisk till reaerbjudanden bör man också granska erbjudanden om avbetalningar noga. Det kan bli dyrt att dela upp betalningen. Och väldigt tråkigt att betala för årets julklappar eller reafynd även nästa år, och kanske även året efter det. Faktura är ett säkert sätt att betala på, men se upp för dyra delbetalningar. Har du inte pengarna nu, finns de kanske inte heller när avbetalningarna kommer.

Cecilia Tisell, Konsumentombudsman