KO har ordet: Nouruz-etân piruz!

KO har ordet: 19 mars 2019
Den här veckan firas Nouroz, det persiska nyåret, runt om i världen. Med anledning av det vill vi på Konsumentverket passa på att berätta för en stor och viktig målgrupp om vad vi kan erbjuda i form av stöd och service till landets konsumenter.

Nouroz är en icke-religiös tradition som firas framförallt i Iran, Afghanistan och Tadzjikistan, men också av flera hundra tusen personer i Sverige. Runt om i vårt land arrangeras eldfester med musik, dans, fyrverkeri och traditionell mat för att fira nyåret och vårens intåg.

På Konsumentverket arbetar vi för att göra vår upplysningstjänst Hallå konsument välkänd och vi gör därför årligen olika kommunikations- och marknadsföringsinsatser. Vi vill försöka nå alla konsumenter, men de som behöver vår hjälp mest är särskilt prioriterade. Här tänker jag bland annat på personer som är utrikesfödda och som fortfarande kämpar med att orientera sig i det svenska samhället.

I slutet av 2018 var antalet utrikesfödda i Sverige nästan två miljoner, enligt SCB. Det är alltså ingen liten målgrupp vi talar om.

Under Nouroz-firandet är det vanligt att man ger gåvor och skickar pengar till släkt och vänner. Vi ser därför högtiden som ett självklart tillfälle att informera nytillkomna svenskar om vilka rättigheter man har som konsument och vart man vänder sig för att få goda råd. Vi vill också passa på att puffa för vår webbtjänst Money from Sweden. Via den kan man hitta det fördelaktigaste sättet att skicka pengar till ett annat land.

Under den här veckan är vi i Stockholm och besöker Eldfesten på Skansen, etniska föreningar och shopping-gallerior för att berätta om Hallå konsument och Money from Sweden. Har man inte möjlighet att träffa oss så finns Money from Sweden.se med texter på 14 språk och den finns även i en engelsk och arabisk version. På hallakonsument.se finns information på 17 olika språk.

Jag vill passa på att önska alla firare av Nouroz en god början på det nya året!

Cecilia Tisell, Konsumentombudsman