KO har ordet: Fejkreor är ett svek mot konsumenterna

KO har ordet: 20 november 2019
Black Friday närmar sig och i reklamen lockar handeln med fantastiska klipp. Men alla reaerbjudanden är inte så förmånliga som det påstås. Som konsument möts du i vissa fall av en djungel med falska fynderbjudanden.
KO Cecilia Tisell

För att kunna avgöra om ett reaerbjudande är ett klipp eller inte måste man veta vad varan kostade före rean. I annonserna jämförs reapriset med det ”ordinarie priset” eller det ”rekommenderade priset”.

Men går det ens att lita på butikernas egna påståenden om vad varan kostade före den påstådda prisnedsättningen? Är det säkert att den där tv:n, löparskorna eller sängen någonsin har kostat så mycket som det påstås? I själva verket kanske det inte är fråga om någon nedsättning alls.

När det gäller rea är marknadsföringslagen tydlig. Det krävs väsentliga prissänkningar i förhållande till det vanliga priset och rean får bara pågå under en begränsad tid. Reakampanjer med jämförelse- och ordinariepriser som är gamla eller som inte använts strider alltså mot lagen. Och förutom att konsumenter lockas att handla och luras att tro att de gör ett fynd, är detta illojalt mot de företag som följer reglerna.

På Konsumentverket har vi nu i flera års tid granskat bransch efter bransch för att stoppa missbruket av reabegreppet. Som KO har jag tagit två företag till domstol och nyligen har vi meddelat förbud mot tre andra bolag som brutit mot reareglerna. Jag räknar med att fler rättsliga ingripanden kommer att följa. Vår bild är att fejkreor är ett relativt utbrett problem inom handeln. Detta är naturligtvis inte acceptabelt. Som konsument ska man kunna lita på att företagen följer lagen och inte fuskar i sin iver att få sälja sina produkter. 

Nu vill jag se att handeln tar sitt ansvar och städar i vad som närmast får betraktas som ett reaträsk. Att förtjäna och vårda konsumenternas förtroende är alltid det som vinner i längden. 

Cecilia Tisell, Konsumentombudsman