KO har ordet: Orimligt att låta konsumenterna bära bördan

Det är inte acceptabelt att konsumenterna ska tvingas agera kreditgivare och låna ut sina pengar till företagen. Många drabbade väntar på tusentals kronor, pengar som de har betalt för en tjänst som inte har levererats.
Medan företagen i många fall får krisstöd förväntas konsumenterna bara vänta.
Vi har fört dialog med SAS och lyssnat på företagets argument. Jag förstår att det är en besvärlig situation för både SAS och andra flygbolag, men min uppgift som KO är att vara konsumenternas ombudsman. Enligt en europeisk förordning, som gäller som lag i Sverige, har bolagen sju dagar på sig att betala tillbaka pengarna för inställda resor. I pandemins spår har jag förståelse för att det kan ta lite längre tid. Men dagens situation är fullständigt oacceptabel.
Konsumentverket strävar efter frivilliga rättelser från företagen. Jag förväntade mig att SAS skulle ha fått ordning på återbetalningarna under den frist som företaget har fått. Mina förhoppningar har tyvärr grusats och därför tar vi till ett av de verktyg som finns till KO:s förfogande. SAS föreläggs nu att inte dröja längre än medgivna sju dagar med att återbetala biljettkostnaderna efter att resenären har framställt sitt krav. Annars hotar ett löpande vite på en miljon kronor i månaden.
Jag hoppas att vårt ingripande sätter press på både SAS och andra flygföretag och att alla drabbade konsumenter snart har sina pengar på kontot igen. Det kan aldrig vara konsumenternas uppgift att rädda krisande bolag.
Cecilia Tisell, Konsumentombudsman.