KO har ordet: Oroande att konsumenter lockas handla på kredit

KO har ordet: 20 november 2020
Ännu en Black Friday är snart här med lockrop om rea och frestande erbjudanden. På Konsumentverket vet vi sedan länge att det fuskas med reapriserna. Att få konsumenter att tro att de fyndar när de inte gör det är självklart oacceptabelt. Minst lika illa är att alltfler lockas att betala med lånade pengar, köp som riskerar att bli kostsamma och långsiktigt kännbara.
Konsumentombudsmannen Cecila Tisell

Köp julklapparna nu, betala om 60 månader. Semestra nu, betala i höst. Reklamen för att vi ska låna pengar till konsumtion blir allt mer högljudd och påträngande. Det blir vanligare med marknadsföring av konsumtionskrediter där kreditgivarna lockar med ”fördelaktiga” villkor, som exempelvis ränte- och avgiftsfria lån. Med långa avbetalningstider, ända upp till fem år, och månadskostnader på bara några hundralappar vill butikskedjorna få oss att handla för lånade pengar. 

Den offensiva reklamen förmedlar intrycket att det är förmånligt med låga månadskostnader och långa avbetalningstider. I själva verket riskerar konsumenten att i åratal behöva dras med betalningar för elektronikprylar, resor, kläder och möbler som sedan länge förbrukats, gått sönder eller blivit omoderna.   

Onödig skuldsättning är ett begrepp som vi pratar om allt oftare. Det handlar om att delbetala köp fast man egentligen har råd att betala hela summan direkt. Eller att lockas handla sådant som man inte behöver för pengar man inte har. 

Inte heller den som vill betala direkt vid köpet undgår erbjudanden i betalningsprocessen om att istället låna för att finansiera inköpet.  Lockropen förekommer i olika språkdräkt:  ”Dela upp och betala i din egen takt”, ”schemalägg din betalning” eller ”förläng förfallodatumet” och ”flexibel delbetalning”. Att det är fråga om lånade pengar och skuldsättning är ofta minst sagt otydligt. 

Finansinspektionen pekar i sin senaste kartläggning på att små kort- och kontokrediter samt fakturaköp har ökat mycket kraftigt de senaste tio åren. Trots att de flesta lånen är på små summor får många låntagare problem att betala. Det är 4,5 procent av nya låntagare som får ett inkassokrav under lånets första månader vilket är en indikation på svag återbetalningsförmåga. För låntagare under 25 år är andelen 8 procent. 

Det finns uppenbara risker med att konsumenter lockas in i skuldsättning. Hög skuldsättning kan vara förödande och drabbar inte bara plånboken utan även hälsan, med stort lidande för enskilda och höga kostnader för samhället som följd.   

Cecilia Tisell, Konsumentombudsman