KO har ordet: Ett konsumentskydd i tiden

Den 1 maj fick vi en helt ny konsumentköplag med bland annat stärkt reklamationsrätt. Nu kan vi glädja oss åt att EU-direktivet, som ibland kallas ”ett moderniserat konsumentskydd”, införs i svensk rätt.
Den här gången är det inga nya lagar det handlar om, utan i stället en rejäl uppryckning av befintlig lagstiftning. Här finns det en hel del som skyddar och stärker konsumenterna. Inte minst förtydligas reglerna om marknadsföring av prissänkningar. Förhoppningsvis sätter det stopp för oskicket att försäljningspriser jämförs med påstådda priser som aldrig har använts. Konsumenter ska inte luras att tro att de gör ett fynd när de inte gör det.
Många handlar idag på nätet och det är främst här som vi konsumenter nu får ett starkare skydd. Bland annat införs krav på företag att berätta om de säkerställer, och i så fall hur, att kundrecensioner kommer från verkliga kunder. Och på tal om transparens blir det nu även tydligare vilka kriterier som bestämmer rankningen på söksidorna. Om företaget har betalat för att få en hög placering på sin annons ska det också synas att det är just en betald placering.
Jag vet att det är många som länge har varit frustrerade över att evenemangsbiljetter köps upp i mängd för att sedan säljas dyrt i andra hand.
Nu införs regler för att motverka detta, vilket jag hoppas ska minska en del av problemen.
För företag som bryter mot bestämmelserna kan det bli dyrt. För nu ändras reglerna om marknadsstörningsavgift där bland annat den tidigare maxgränsen på 10 miljoner kronor tas bort. Jag hoppas att det, om något, avskräcker handlare från att medvetet föra oss konsumenter bakom ljuset.
Jag brukar säga att det är svårt att vara konsument i dag och det blir knappast lättare. Men de nya reglerna är ett steg i rätt riktning mot ett högre konsumentskydd i en digital tid.
Läs mer i nyheten Tuffare krav på marknadsföring och information samt hårdare sanktioner