KO har ordet: Upprörande med påträngande kreditreklam

KO har ordet: 10 maj 2022
Att jag väljer att betala mot faktura betyder inte att jag är intresserad av att låna pengar. Qliros påträngande marknadsföring för att få fler att ta lån är helt oacceptabel.
Cecilia Tisell

Det är beklämmande att ta del av utredningen i målet mot Qliro. Konsumenter som har köpt till exempel kläder, smink eller elektronik mot faktura har i flera fall efter det fått åtskilliga låneerbjudanden från Qliro i sin mailkorg. 

Vår utredning visar bland annat att Qliro under en period om knappt fem månader till en och samma konsument har skickat inte mindre än 17 e-postmeddelanden med reklam som på olika sätt lockar till lån. 

Med rubriker som, ”säg hej då till dyra lån”, ”sänkt månadskostnad med ett samlat lån”, ”ett smart lån som ger pengar över” och ”samla lån och få mer pengar över i sommar” presenteras bolagets krediter som en lockande och bekymmersfri lösning på eventuella ekonomiska utmaningar. I reklamen framhålls endast de kortsiktiga fördelarna med Qliros krediter och inte de ekonomiska konsekvenser som följer med lån. 

Genom påståenden som,”fler än 90 000 kunder har redan ansökt”, förmedlas intrycket att krediter är vardagsmat och inte något som för många konsumenter resulterar i en ohanterlig privatekonomi med stort personligt lidande som följd, även för anhöriga.  

Enligt konsumentkreditlagen ska marknadsföring av krediter vara måttfull. Det vi har sett flera exempel av i Qliros marknadsföring är enligt min mening allt annat än måttfullt. Jag befarar att vi inte har sett allt och undrar hur många det är som får ta emot den här typen av påträngande krediterbjudanden i sin mailkorg från andra aktörer? Det skulle jag vilja veta. Om du är en av dem, tveka inte att anmäla det till oss på Konsumentverket! Det kan vara tack vare dig som vi kan sätta stopp för fler aktörer på kreditmarknaden som använder sig av ojusta metoder. 

Läs mer i pressmeddelandet KO stämmer Qliro för påträngande lånereklam.