Ge inte squishies till barn under tre år

Nyhet: 27 mars 2018
Klämleksaken squishy är ofta gjord av ett mjukt och töjbart material, vilket gör att småbitar kan lossna om man biter eller drar hårt i den. Detta kan potentiellt utgöra en kvävningsrisk, främst för små barn. Barn under tre år bör därför inte leka med squishies.

Squishies är en typ av mjuka klämleksaker som är mycket populära och har beskrivits som årets trendleksak. De marknadsförs ofta som samlarleksaker till barn i åldersgruppen 6-8 år för att byta med kompisar, för denna åldersgrupp är de inte farliga.

Vad ska jag som förälder göra?

För barn som samlar på squishies för att byta med kompisar, eller som leker med dem utan att stoppa dem i munnen, är de alltså inte farliga. Om det finns barn i hushållet som ofta biter eller suger på leksaker bör man se till att squishies förvaras utom räckhåll för dem. 

Har det skett olyckor med squishies?

Vi har i dagsläget ingen kännedom om att det har skett några olyckor med squishies. Generellt är det bra om man som vuxen ser till att barn leker med leksaker som är avsedda för deras ålder och utveckling, det förhindrar att olyckor sker.

Vi vill uppmärksamma dig på att den här nyheten publicerades för mer än ett år sedan. Det kan alltså finnas mer aktuell information som har publicerats efter den här nyheten.