Snabblån får både räntetak och kostnadstak

Nyhet: 31 augusti 2018
Från och med den 1 september 2018 träder förändringar i konsumentkreditlagen i kraft. Syftet är att åstadkomma en mer ansvarsfull marknad för snabblån.

Ett nytt begrepp, högkostnadskredit, införs i lagen. De största förändringarna i lagen är att det nu blir ett räntetak och ett kostnadstak. Med dagens ränteläge är en högkostnadskredit ett lån med en årsränta på mellan 29,5 procent och upp till taket på 39,5 procent.

Kostnadstaket innebär att konsumenten aldrig ska behöva betala mer än lånebeloppet i sammanlagda kostnader. Om du lånar 10 000 kronor får kreditgivaren inte ta ut mer än 10 000 kronor i ränta och avgifter, alltså sammanlagt 20 000 kronor inklusive lånebeloppet.

Andra förändringar i lagen innebär att kreditgivaren måste göra en kreditprövning även för korta lån med mindre avgifter. Undantag gäller för rena kreditköp, det vill säga då du använder ett kreditkort och sedan betalar hela beloppet på en gång.

Marknadsföringen av alla krediter måste vara måttfull. Det betyder att den ska vara saklig och balanserad och inte får vara påträngande. Det är Konsumentverket och Finansinspektionen som har delat ansvar för tillsyn över företag som lånar ut pengar till konsumenter.

För dig som är konsument:
Konsumentkreditlagen med de nya förändringarna på webbplatsen Hallå konsument

För företagare:
Konsumentkreditlagen med de nya förändringarna för dig som är företagare

Vi vill uppmärksamma dig på att den här nyheten publicerades för mer än ett år sedan. Det kan alltså finnas mer aktuell information som har publicerats efter den här nyheten.