Varudeklarerad bil – hjälp vid svårt köp

Nyhet: 1 november 2018
Många tycker att det är svårt att köpa en begagnad bil. Fel på begagnade bilar är också det problem som får allra flest att kontakta Konsumentverkets vägledare på Hallå konsument.

Som ett steg till ett enklare köp har nu Motorbranschens riksförbund, MRF, i samarbete med Konsumentverket tagit fram en ny varudeklaration för alla begagnade bilar som gäller från den 1 november i år. Genom att bilförsäljaren fyllt i deklarationen kan köparen enklare se i vilket skick bilen är.

–Vi hoppas och tror att det här kan leda till att konsumenterna får en mer realistisk bild av bilen de funderar på att köpa. I dag tror jag att många har lite för höga förväntningar på en äldre bil och därför blir man också väldigt besviken när den går sönder, säger Charlotte Söderlund, jurist på Konsumentverket.

Köp som kostar

Det kostar mycket pengar att köpa en bil, även om den är begagnad. Det gör det ännu viktigare att det finns en tydlig redovisning av bilens skick. Varudeklarationen har funnits tidigare, men den nya omfattar alla begagnade bilar som säljs av en bilhandlare. Tidigare behövde bilar under 30 000 kronor inte någon varudeklaration.

Tydligare om bilens skick

För dig som bilhandlare är en varudeklaration en bra grund för en dialog med köparen. Genom att du redovisar i vilket skick bilen är kan det minska risken för missförstånd mellan dig och köparen. Även antalet reklamationer kan minska.

Tänk på att köparen ska ha med sig ett exemplar av varudeklarationen som både du och köparen har skrivit under.

Läs mer om försäljning av fordon

Här hittar du varudeklaration för bil

Vi vill uppmärksamma dig på att den här nyheten publicerades för mer än ett år sedan. Det kan alltså finnas mer aktuell information som har publicerats efter den här nyheten.