Dyra krediter får varningstriangel

Nyhet: 4 juni 2019
Det är lätt att dra på sig många dyra krediter utan att uppmärksamma vad det kostar. Därför har Konsumentverket infört krav på varningstriangel på högkostnadskrediter.

Förra året ändrades konsumentkreditlagen och så kallade snabblån fick både ett räntetak och ett kostnadstak. Nästa steg är att Konsumentverket nu, på regeringens uppdrag, kräver att de dyra krediterna märks med en varningstriangel och en text som ska uppmärksamma konsumenten att det handlar om en så kallad högkostnadskredit. Texten ska också informera om att den som inte kan betala hela skulden riskerar en betalningsanmärkning, och vart man kan vända sig för att få ekonomisk rådgivning.

Denna triangel talar om att det handlar om en högkostnadskredit.

– Det är lätt att dras med när marknadsföringen uppmanar oss ”köp nu, betala sen”. Kanske har du inte överblick hur dyrt det faktiskt blir med många krediter. Vi hoppas att varningstexten ska få fler att stanna upp och fundera om man verkligen ska ta mer lån, säger Anna Hult, jurist på Konsumentverket.

Överskuldsättning är ett problem främst för de drabbade, men också för närstående och samhället i stort. Regeringen vill därför att företagen blir tydligare med information om risker med dyra krediter. Vad som krävs framgår av Konsumentverkets nya föreskrift om upplysningsskyldighet vid marknadsföring av högkostnadskrediter. Myndighetens föreskrifter fungerar som komplement till lagen.

Reglerna gäller från den 1 juli i år.

Här hittar du föreskriften i sin helhet

Vi vill uppmärksamma dig på att den här nyheten publicerades för mer än ett år sedan. Det kan alltså finnas mer aktuell information som har publicerats efter den här nyheten.