Pressinbjudan: konferens om hållbar matkonsumtion för planeten och hälsan

Nyhet: 25 november 2019
Vi i västvärlden kan inte fortsätta äta som vi gör nu. Omställningen kräver mer än ny teknik och minskat matsvinn, det krävs ändrade beteenden. Men hur skapar vi dem? Nu samlas ledande forskare och olika aktörer till en konferens för att diskutera vägar framåt.

Vi behöver äta mindre kött, det står klart, men hur mycket är mindre och vilket kött ska vi välja? Olika faktorer som utbud och pris påverkar vad som hamnar i varukorgen och på tallriken. Hur kan vi påverka faktorerna så att det blir lättare att göra hållbara val? Finns det risker med ett minskat köttintag? Det här är några frågeställningar som kommer att belysas under dagen.

Vi får också ta del av resultaten från Konsumentverkets pågående kartläggning av metoder för att förändra matvanor och hur olika typer av styrmedel fungerar i Sverige och andra länder.

Medverkar gör bland andra Elin Röös och Kajsa Resare Sahlin, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, Therese Lindahl, doktor i nationalekonomi vid Beijerinstitutet, Malin Jonell, doktor i systemekologi vid Stockholms universitet och Robert Östling, docent vid Handelshögskolan Stockholm.

Konferensen arrangeras av Konsumentverket och Livsmedelsverket inom Forum för miljösmart konsumtion och vänder sig bland annat till beslutsfattare, dagligvaruhandeln och restaurang. Möjlighet finns att intervjua talare på plats.

 

När och var?

Datum: 27 november 2019
Tid: 10.00–16.00
Plats: Piperska muren, Scheelegatan 14, Stockholm

Kontakt

Projektledarna för konferensen:
Emma Schütt tel. 076-1104027
Maria Nyquist, tel. 076-7976804

Vi vill uppmärksamma dig på att den här nyheten publicerades för mer än ett år sedan. Det kan alltså finnas mer aktuell information som har publicerats efter den här nyheten.