Vi introducerar en matsedel med klimatberäknade maträtter

Nyhet: 25 november 2020
Nu lanserar Konsumentverket och Livsmedelsverket en mer klimatmedveten matsedel. För första gången har maträtterna klimatberäknats.
Fyra matsedlar med illustrationer av olika livsmedel

Vad ska vi äta i dag? Den frågan är nog vanlig i många hem och det är inte alltid lätt att variera vardagsmaten. Helst ska den ju vara både god, nyttig och inte kosta en förmögenhet. Konsumentverket och Livsmedelsverket har tagit fasta på behovet, och dessutom lagt till klimataspekten. Den nya matsedelns rätter kategoriseras efter hur stort klimatavtryck de beräknas ge.

– Vi vill gärna hjälpa konsumenterna att laga enkel vardagsmat som är god, nyttig, överkomlig i pris och som dessutom är snällare mot både klimatet och miljön, säger Elisabet Amcoff, rådgivare på Livsmedelsverket. 

Mat kan även påverka miljön positivt, till exempel landskapet och den biologiska mångfalden. En del livsmedel påverkar miljön mer än andra och därför är det av stor betydelse vilken mat vi väljer att äta. 

Matsedeln innehåller nu fler vegetariska rätter. Flera av ingredienserna i recepten är Kravmärkta, fisk är MSC-märkt och köttet får gärna vara naturbeteskött och helst närproducerat. Kostnaden för att välja råvaror med omtanke finns medräknad i matsedeln. 

Klimatmedveten matbudget  

Näst efter boendekostnader och transporter är maten ofta det som hushållen lägger mest pengar på. Konsumentverket har regeringens uppdrag att varje år ta fram ett underlag för flera av hushållens kostnader, bland annat för mat. En fyraveckors matsedel fungerar som ett underlag till siffrorna.  

– Vi ser att intresset för matkostnader är väldigt stort. Konsumenter kan använda siffrorna när de gör sin egen budget och uppgifterna används också av kommuner och andra myndigheter, säger Ingrid Eriksson på Konsumentverket. 

Utifrån Konsumentverkets beräkningar av hushållens matkostnader kan alla få hjälp att uppskatta vad maten för en mer klimatmedveten matsedel kan kosta varje månad.

Den nya matsedeln och matkostnader hittar du på vår webbplats

Vi vill uppmärksamma dig på att den här nyheten publicerades för mer än ett år sedan. Det kan alltså finnas mer aktuell information som har publicerats efter den här nyheten.